Nezavisni blok: Federalna vlada ponovo obmanula penzionere

Preporučujemo

Iako su mnogi penzioneri očekivali povećanje svojih, ionako malih penzija, nažalost do toga nije došlo, jer ih je po ko zna koji put obmanula Vlada FBiH, saopšteno je iz Nezavisnog bloka.

Kako se bliži kraj mandata, svjedoci smo da nijedna ozbiljna reforma nije pokrenuta od strane vladajućih stranaka, koja bi unaprijedila životni standard građana, pa tako i penzionera, iako je to više puta do sada obećano. Sa druge strane, troškovi života konstantno rastu.

- -

Jedino što je vlast uradila jeste vještačko rješenje – PIO sistem se prebacuje na trezor, odakle će se iz budžeta sada isplaćivati “povećane” penzije, samo određenoj kategoriji, a za što je sada dovoljno da se Vlada zaduži i podigne kredit.

Pitamo Vladu FBiH – Zašto još uvijek nisu započeli sa reformama smanjivanja doprinosa, ukidanja parafiskalnih nameta, smanjivanja sive ekonomije i olakšavanja procedura registracije firmi?

“Nezavisni blok, kao politika koja nudi rješenja je do sada ponudila konkretne prijedloge kako unaprijediti položaj penzionera kroz Novu ekonomsku i penzionu politiku. Da bi se prirodno povećao broj zaposlenih, potrebno je privući strane i osloboditi domaće investicije, smanjiti opterećenja rada kroz niže stope doprinose, poreza na dohodak i parafiskalne namete privredi, kako bi se uvelo što više radnika iz sive zone, ali i nezaposlenih. Sve drugo su samo kvazi rješenja, koja neće imati dugoročni efekt na rast penzija i bolji položaj penzionera” – izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

(Index.ba)

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...