N/FSBiH: UEFA nas je obavijestila o mogućim namještenim utakmicama u BiH

preporučujemo

Povodom napisa u pojedinim medijima, u kojima se navodi da je UEFA zatražila od vlasti u Bosni i Hercegovini provjeru šest utakmica zbog sumnji u manipulaciju rezultatima, oglasili su se i iz Nogometnog saveza BiH, čije saopćenje prenosimo.

Nemamo saznanja da se UEFA u vezi sa navedenim neposredno obraćala nadležnim organima naše zemlje. Međutim, Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je u prethodnom periodu primio nekoliko izvještaja iz UEFA-e koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na pojedinim utakmicama u Bosni i Hercegovini. U vezi s tim preduzete su konkretne aktivnosti u skladu sa odredbama važećih propisa NS/FS BiH.

U tom smislu, nakon provođenja istražnih radnji pred organima NS/FS BiH, svi predmeti koji se odnose na sumnje u eventualne neregularnosti na utakmicama proslijeđuju se nadležnom državnom tužilaštvu na postupanje u skladu sa zakonskim propisima. Shodno navedenom, izvjestan broj predmeta je dostavljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok se za određene predmete postupci vode pred organima Saveza.

Imajući u vidu načelo povjerljivosti NS/FS BiH nije u mogućnosti objavljivati konkretne podatke o utakmicama koje su predmet istrage, ali naglašavamo da je NS/FS BiH otvoren za saradnju sa relevantnim tijelima UEFA-e i nadležnim organima za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...