Nicolasu Sarkozyju će suditi zbog korupcije

Preporučujemo

Bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju sudit će se zbog navodne zloupotrebe položaja kako bi prikrio detalje o nepravilnostima u predizbornoj kampanji 2007., otkrio je izvor upoznat s istragom.

Sarkozyjevi advokati su objavili da će se žaliti na odluku suda o kojoj su prve izvijestile dnevne novine Le Monde. Slučaj je pokrenut nakon što su istražitelji prisluškivali telefone kako bi istražili tvrdnje da je ubijeni libijski čelnik Muammar Gaddafi finansirao Sarkozyjevu kampanju, nakon čega su počeli sumnjati da se i on koristio prisluškivanjem u drugom slučaju preko mreže doušnika.

Sarkozy je bio predsjednik od 2007. do 2012. kad ga je porazio socijalist Francois Hollande. Od tada je predmet niza optužbi i istraga zbog navodne korupcije, prevara, pristranosti i nepravilnosti u finansiranju kampanje.

Njegovi odvjetnici su ranije isticali da su istražitelji navodnog libijskog finansiranja prekoračili svoje ovlasti kako bi pokušali pronaći neke nepravilnosti tokom razgovora predsjednika između septembra 2013. i marta 2014.

Sarkozyja se optužuje da je nudio promaknuće istražitelju u zamjenu za davanje informacija o istrazi oko slučaja da je njegov bivši blagajnik stranke s drugima iskoristio mentalnu slabost najbogatije francuske žene Liliane Bettencourt za dobivanje novca za kampanju.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...