Nihad Aličković zbog postavljanja instalacije povodom obilježavanja Dana bijelih traka pozvan na razgovor u SIPA-u

Preporučujemo

Jučer oko podne službena lica SIPA-e uručili su poziv Nihadu Aličkoviću osnivaču AntiDayton pokreta u svojstvu osumnjičenog te se u narednim danima treba javiti u njihove prostorije u Lukavici.

Naime, u svrhu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, istražioci SIPA-e su dužni ispitati Nihada Aličkovića na osnovu navodnog kršenja Krivičnog zakona po članu 145/a – 1. za koje se navodi:

Član 145/a Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti za šta se prijeti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ovaj pokušaj stvaranja pritiska je evidentan dokaz da se aktivizam kojim se bave Nihad Aličković i AntiDayton pokret mora zaustaviti jer ne odgovara onima koje istina boli. Već gotovo šest punih godina ovaj pokret održava sliku istine o agresiji i genocidu u javnosti te to radi jako aktivno i na društvenim mrežama. Takođe ovaj pokret do sada nije imao nikada probleme sa zakonom, kažu iz ovog pokreta.

Ovim pritiskom pokušava se proizvesti strah kod bošnjačkih aktivista kako ništa ne mogu učiniti na širenju istine a da za to ne budu sumnjičeni za nešto sasvim drugo a naročito za širenje netrpeljivosti među narodima, kažu iz AntiDayton pokreta.

Nećemo dozvoliti da se bilo kakvim pritiscima zaustavi rad i aktivnost pokreta koji do sada nije imao probleme sa zakonom iako se pokretu konstantno pokušava nametnuti negativna slika i na taj način ga se diskreditovati i sav njegov rad. Nećemo dozvoliti da pokret uguše bilo kakve ideološki i politički konstruisane optužbe pa čak i pojedinaca iz bilo kojeg naroda.

Ovo je već drugi put da se Aličković poziva na razgovor u SIPA-u. Prvi put je pozvan prije godinu i pol dana zbog postavljene instalacije masovne grobnice ispred BBI centra u Sarajevu 09. jula 2016. godine u sklopu obilježavanja dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Pročitajte:  Aličković nakon borbe za mikrofon poručio političarima: Bruka ste i sramota ove države!

Javnosti se obratio i Nihad Aličković, a njegovu izjavu prenosimo u cjelosti:

Ovakav vid pritiska bio je očekivan i naravno da me neće pokolebati u bilo čemu. Saznao sam da se ovaj poziv u svojstvu osumnjičenog odnosi na postavljenu instalaciju prošle godine 31. maja 2017. godine u sklopu obilježavanja Dana bijelih traka te zbog performansa koji je izveden na istom mjestu. Slika i performans logoraša koje dovode agresorski vojnici i zatvaraju ih u logor i maltretiraju je slika realnosti i istine i to je ono zbog čega je samo u Den Haagu presuđeno oko 2000 godina srpskim ratnim zločincima. Dakle performans koji je izveden je vid priredbe, vid predstave koji dočarava strahote onoga kroz šta su logoraši Prijedora prolazili ali definitivno i drugih gradova i drugih logora. Ovo je bio zasigurno jedan od najboljih performansa nakog agresije koji je pokazao stvarnu sliku dešavanja i koji je probudio emocije mnogih. To se evidentno može vidjeti po komentarima građana, predstavnika žrtava agresije i genocida širom BiH pa tako i u Prijedoru.

S obzirom da se pozivam zbog navedenih činjenica na razgovor i da sam već u očima Tužilaštva okarakterisan kao osumljičeni, spreman sam za ono za šta smo ispričali taj dan performansom LEŽATI U ZATVORU 10 GODINA ukoliko se utvrdi da smo izveli neistinit performans i da je performans bio lažna priča. Tome, mogu svjedočiti mnogi tužioci iz Haaga te ukoliko dođe do mogućeg procesa nećemo se suzdržavati od takvih poteza.

Ponosan sam na činjenicu da me se na razgovore poziva s ovim osnovama i razlozima jer i ovakvi potezi trebaju da budu škola Bošnjacima koji se bave ili namjeravaju baviti pričom o agresiji i genocidu. Morate biti spremni na sve pa i na to da će pored diskreditovanja, etiketiranja, podvaljivanja i laži mnogi htjeti i da vas sklone i pritvore na određeni period kako bi zaustavili vaš rad. Negatori izvršene agresije i počinjenog genocida rade u službi svoje nakaradne ideologije 24 sata i ne prestaju. Međutim moraju znati da je ova posebna generacija Bošnjaka danas poseban osviješteni element našeg naroda i da ne odustaje tako lako i da nema straha od podvala i klevete.

Pročitajte:  Aličković nakon borbe za mikrofon poručio političarima: Bruka ste i sramota ove države!

Nećemo odustati od propagiranja istine o agresiji i genocidu jer samo tako i edukacijom novih generacija možemo ih zaštititi nekog novog mogućeg genocida. Samo znanjem o onome šta nam je učinjeno od 92 do 96. godine zaštitit ćemo naše djevojke i žene od poniženja, mogućih silovanja i sličnih monstruoznih i morbidnih radnji. Nikada više nećemo dozvoliti da nam drugi historiju pišu i da nametnutom historijom skaću po našim vratovima bacajući nas nakon toga u Drine i druge rijeke ali i provalije i masovne grobnice.

Zaborav je jedan od naših najvećih neprijatelja i njega nam stalno podvaljuju kao soluciju za pomirenje i soluciju za nastavak zajedništva što je van pameti. Bošnjaci ne smiju zaboraviti svoju sudbinu, svojih roditelja i svih onih silnih žrtava i ako Bog da šehida koji su svoje živote dali za našu opstojnost i opstojnost Domovine. Rad na kulturi sjećanja od strane Bošnjaka mora postati samo još konkretniji, jači, bolji, kvalitetniji i rasprostranjeniji ali mora biti i principijelan i karakteran kako se ne bi dozvolio uticaj na istinu i realnost.

Svu odgovornost oko organizacije, instalacije, performansa i slično a tako i sve do mogućeg postupka pa i u njemu preuzimam lično samo ja i na sebe te drugi niko od učesnika i pomagača ili članova ne može i ne smije biti sumnjičen ili maltretiran po navedenom osnovu. A ako neko misli da može da pobije istinu o onome o čemu je performans govorio, neka to dokaže na Sudu BiH, rekao je Nihad Aličković, osnivač AntiDayton pokreta.

Pogledajte performans:

Najnovije

Milanovićev čudni govor na Alki: Spominjao je “srpski svet”, Kur‘an, Ruse, Turke…

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u Sinju kako tradiciju koja potječe iz Alke trebamo tumačiti na umjeren način...