Nije Elektroprivreda privatno preduzeće: Zašto se traži veća cijena struje, da li je cilj zatvaranje rudnika?

preporučujemo

Povodom najavljenog drastičnog povećanja cijene struje, reagirao je Savez samostalnih sindikata BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Iako najava poskupljenja struje privredi na prvi pogled nije nešto čime bi se trebao baviti sindikat, s obzirom na dosadašnja iskustva sa sličnim najavama ne možemo biti ravnodušni. Predsjednik Šatorović i organi Saveza samostalnih sindikata BiH su izuzetno zabrinuti jer su do sada slična poskupljenja uvijek išla preko leđa radnika.

Svaki rast troškova poslovanja, posebno u realnom sektoru, uglavnom se amortizuje smanjenjem ili prestankom isplate i onako preniskih plata radnicima realnog sektora. Također, najava poskupljenja struje dolazi u vrijeme intenziviranih zahtjeva sindikata za povećanje najniže plate. Poučeni ranijim iskustvima, jasno je da će biti upotrebe, ali još više zloupotrebe ove situacije kao opravdanja da plate radnika i dalje ne mogu značajno rasti. Ali, zato cijena struje može, i to 300 posto.

Nadalje, prema dostupnim informacijama, opravdanje za rast cijena struje nisu drastično veći troškovi proizvodnje, nego u prvom redu cijena na berzi u Mađarskoj. Drugim riječima, cijena struje mora rasti jer su drugi spremni da je plate skuplje nego mi. Ovo bi možda i bilo logično da su Elektroprivrede privatne firme, a ne javna preduzeća. Svjedočimo ekspanziji u realnom sektoru, rastu izvoza, što je izuzetno dobro, ali to bi sve moglo doći u pitanje u slučaju bilo kakvih nepromišljenih odluka. Iako ova zemlja leži na uglju, mi taj potencijal očigledno ne koristimo u potpunosti.  A mogli smo i to poštujući sve ekološke norme. Možda cijela ova situacija želi iskorisiti za “sanaciju” rudnika, što u prijevodu znači otpuštanje rudara i zatvaranje pojedinih rudnika. A, možda treba poslužiti za nastavak forsiranja priče o mini-hidrocentralama, od kojih osim njihovih gazda niko neće imati neku značajniju korist, a o trajnim ekološkim posljedicama je suvišno govoriti?!

Pročitajte:  Žero: Gazda Elektroprivrede je Vlada FBiH, gazda joj je rekao ponašaj se ovako; oko 20 preduzeća već plaća duplo skuplju struju
Pročitajte:  Žero: Gazda Elektroprivrede je Vlada FBiH, gazda joj je rekao ponašaj se ovako; oko 20 preduzeća već plaća duplo skuplju struju

Na kraju, tvrdnje da poskupljenja struje neće biti za građane su najblaže rečeno neozbiljne. Ko će platiti veće cijene proizvoda i usluga, do kojih će sigurno doći zbog skuplje struje privredi, ako neće građani, penzioneri, i radnici?

Ovo je izuzetno ozbiljna i osjetljiva situacija, sa mogućim nesagledicim posljedicama. Zato zahtijevamo od svih aktera, posebno federalne Vlade i resornog ministarstva, kao i uprave javnih preduzeća, da kod donošenja budućih odluka pokažu maksimalnu ozbiljnost i razumijevanje za stanje i socio-ekonomski položaj radnika i građana ove zemlje, koji je ionako katastrofalan. Također zahtijevamo od Vlade hitno usvajanje odluke kojom će se zabraniti rast cijena najosnovnijih životnih namirnica jer su radnici već sada u situaciji da, zbog niskih i/ili neredovnih plata, ne mogu sebi i svojim porodicama osigurati ni minimum onoga što im treba za život – navode iz  Saveza samostalnih sindikata BiH.

Najnovije

Gradonačelnica Karić traži da se 9. novembar obilježava kao dan sjećanja na žrtve ubijene na Kazanima

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zatražila je od Gradskog vijeća da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i hitno...