- Advertisement -

Nijemci će tokom ljeta mjesečnu kartu za javni prijevoz plaćati samo devet eura

Preporučujemo

 

Gornji dom Parlamenta Njemačke, kojeg čine predstavnici saveznih pokrajina, prihvatio je plan vrijedan 2,5 milijardi eura, a kojim će građanima biti omogućeno da tokom ljeta kupe mjesečnu kartu za javni prijevoz za samo devet eura.

Riječ je o tromjesečnom planu za transport koji će se početi primjenjivati od 1. juna. Odnosi se na karte za autobuski, tramvajski, metro i željeznički saobraćaj u gradovima i između gradova.

Ovim će karte za javni prijevoz biti znatno snižene. Primjera radi, mjesečna karta u dvije centralne zone u Berlinu košta 86 eura.

Na spomenuti plan se odlučilo kako bi se smanjila ovisnost Njemačke o ruskim energentima. Ministar saobraćaja Volker Wissing je izjavio da će se ovom mjerom pokušati podstaći vlasnike automobila da dugoročno koriste javni prijevoz.

Kritičari smatraju da će ovo stvoriti velike gužve u javnom prijevozu, dok stanovnici bogatih turističkih odredišta strahuju od dolaska velikog broja ljudi, piše vanjskopolitički magazin Politico.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...