Nikšić: Čeka se Denisova odluka, nadam se da će prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

Preporučujemo

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostujući u Danu uživo na N1 izrazio je nadu da će Denis Bećirović prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

 Hoće li Denis Bećirović biti kandidat za člana Predsjedništva BiH?

“Nažalost, ne mogu odgovoriti kratko i jasno. Mislim da je danas zadnji rok koji smo dali našim organizacijama da provedu proceduru evidentiranja kandidata za člana Predsjedništva BiH. Evidentno je i činjenica je da Denis ima najširu podršku svih organizacija i članova SDP-a. Da bi potvrdili kandidaturu, to mora da prođe kroz organe, ali prije svega mora Denis da kaže zadnju riječ, da prihvati kandidaturu. Razgovarali smo više puta, ali se ide u nekakavu proceduru i čeka se konačna njegova odluka. Nadam se da će prihvatiti kandidaturu jer cijenim da će njegova kandidatura znači da će SDP prvi put nakon rata imati člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda”.

Kako je naveo, opredijelili su se da imaju kandidata iz reda bošnjačkog naroda.

“Željko Komšić je istakao kandidaturu kao predsjednik DF-a za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Mislim da bi bilo bespredmetno da sada suprostavljamo jedni drugima kandidate”.

Šta će biti nakon izbora ukoliko se ne usvoje izmjene Izbornog zakona?

“Bili smo u rezidenciji američke ambasadorice, razgovaralo se o modalitetima i mogućnostima izmjene Izbornog zakona. Bit će novi sastanci sa liderima partija, koji je će izgleda prošiti i sa predsjednikom SBB-a gospodinom Radončićem. Nisam primjetio da su razgovarali sa predsjednikom HDZ-a. Interesuje me kakvi su njihovi stavovi”.

Ima li međunarodna zajednica neke konkretne prijedloge?

“Pojavlju se modaliteti, imamo i dogovor da o tome ne pričamo u javnosti. Ono što mogu i što se već spekuliše u javnosti, o čemu se priča, a to je da se razgovara na temu povećanja broja delegata u klubovima naroda. Mi u SDP-u ne mislimo da se time rješava ključni problem”.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...