Nikšić: Dok Dodik razbija državu, Novalić razbija rudnike

preporučujemo

Lider SDP-a, Nermin Nikšić uoči protesta rudara podsjeća kako je uprava Elektroprivrede BiH produžena ruka premijera i Vlade, te da su oni najzaslužniji za smanjenje plaća rudarima.

– Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine su još u januaru ove godine najavili restruktuiranje rudnika. U aprilu je premijer Novalić pompezno tvrdio da niko ne smije smanjivati plaće rudarima. Naravno da niko bez Vlade ne može smanjiti plaće rudara, jer je uprava Elektroprivrede BiH samo produžena ruka Premijera i Vlade. Za svoj rad uprava JP EP FBiH odgovara Vladi FBiH.

Danas je potpuno jasno da je prethodnih deset mjeseci Vlada Federacije pripremala teren i tražila pogodnu priliku kako bi u tišini, bez pompe kojom su najavljivali brigu o njima, smanjili plaću rudarima. Prepoznali su priliku u činjenici da je pažnja javmosti i medija skoncentrisana na blokadu državnih institucija koju provode Milorad Dodik i SNSD. Očito im se učinilo, dok su kamere uperene u krizu na državnom nivou, kako je idealna prilika da pokušaju realizirati svoje namjere i rudare svesti ispod granice siromaštva – navodi Nikšić.

Dodaje da u periodu dok “Dodik razbija državu, SDA-ov premijer Novalić razbija rudnike.”

– Dok u vrijeme pandemije i krize, kada svi ulažu u poticaje proizvodnji, vodi maćehinsku politiku prema rudarima, s druge strane najavljuje povećanje plata državnih službenika. Nemam ništa protiv ni da se povećaju plate državnim službenicima ukoliko to ima utemeljenje u budžetu, ali je nedopustivo da se teret ekonomske krize prelama preko leđa rudara – nastavlja.

Nikšić kaže da u potpunosti podržava proteste i borbu rudara.

– Za SDP BiH nema dvojbe kada su u pitanju zahtjevi rudara, a bilo kakvo smanjenje plata u vremenu kada troškovi života i cijena sindikalne korpe stalno rastu predstavlja ciljani napad na egzistenciju i put svođenja rudara i njihovih porodica na prosjački štab. Ako dopustimo da to svita iz federalne vlade uradi ljudima koji su godinama bili generator razvoja rušeći rekorde u proizvodnji “crnog blaga”, onda stvarno ne zaslužujemo ništa bolje od ove korumpirane i kriminalne vlasti – zaključio je Nikšić.

Pročitajte:  Na snazi nove mjere: Vlada FBiH prihvatila naredbe i preporuke Kriznog štaba

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...