Nikšić ispunio želju HDZ-a i osniva ‘terenski ured’ BH-Gasa u Mostaru kako bi osigurala ‘bolju zastupljenost konstitutivnih naroda’

Preporučujemo

 

Vlada FBiH uvodi “legitimno predstavljanje” i u projekat Južna interkonekcija. Naime, SDP-ov ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić predlaže izmjene Statuta BH Gasa kako bi se “osigurala bolja zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih”. Tim izmjenama Statuta planirano je osnivanje “terenskog ureda” BH Gasa u Mostaru koji bi bio zadužen za realizaciju projekta Južna plinska interkonekcija, piše Istraga.ba.

- -

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije već je počelo pripremati dokumentaciju za promjenu Statuta preduzeća BH Gas čiji je krajnji cilj je – formiranje “terenskog ureda BH Gasa” u Mostaru kojim bi rukovodili Hrvati. Ovim je, faktički, Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem na čelu pristala ne ucjene HDZ-a BiH.

“Vlada FBiH daje podršku privrednom društvu BH Gas d.o.o. Sarajevo za otvaranje terenskog ureda u Mostaru kako bi se omogućila efikasna izgradnja projekta Južna interkonekcija. Vlada FBiH je saglasna s pokretanjem izmjena Statuta privrednog društva BH Gas kako bi se osigurala bolja zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te bolja pokrivenost područja izgradnje novog gasovoda”, navedeno je u prijedlogu Zaključaka koje je Vladi dostavio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP).

Ova akt još uvijek nije razmatran na sjednici Vlade FBiH, no, kako saznajemo, dostavljen je svim ministrima.

Podsjetimo, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo aktuelni saziv Vlade FBiH suspenzijom Ustava FBiH na 24 sata, premijer Nermin Nikšić je povukao iz parlamentarne procedure Zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji koji je propisivao da preduzeće BH Gas upravlja ovim projektom koji smanjuje ovisnost BiH o ruskom gasu. Nikšićev koalicioni partner Dragan Čović je insistirao da projektom Južna interkonekcija upravlja novo preduzeće čije bi sjedište bilo u Mostaru.

- -

“Kao što imamo kompaniju BH Gas imat ćemo i Južnu plinsku interkonekciju koja će također biti u vlasništvu Vlade Federacije BiH”, kazao je 19. januara ove godine lider HDZ-a Dragan Čović.

On je tada podsjetio da su u vlasništvu Vlade Federacije BiH dvije elektroprivrede – Elektroprivreda BiH sa sjedištem u Sarajevu i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, kao što postoje i dvije pošte.

“Južna plinska interkonekcija također će biti u vlasništvu Vlade Federacije BiH i na to se ne može nitko ljutiti. Tu nema nikakvih privatnih interesa i nadam se da i partneri s druge strane nemaju drugih interesa. Dopustiti da jednim strateškim energentom kao što je plin u ovom trenutku upravlja netko drugi s različitim strategijama, pa ako hoćete i političkim, je u jednom trenutku bilo politički naivno”, kazao je Čović.

Neko toga HDZ BiH je sredinom marta ove godine u parlamentarnu proceduru uputio svoj zakon o južnoj interkonekciji koji podrazumijeva osnivanje preduzeća u Mostaru, što je suprotno zahtjevima Ambasade SAD-a i američkog sekretara Antony Blinkena koji je u pismu napisanom lideru NiP-a Elmedinu Konakoviću insistirao da BH Gas upravlja južnom interkonekcijom.

Razapeti između zahtjeva SAD-a i stavova HDZ-a BiH, čelnici SDP-a su odlučili da “podijele BH Gas”. Zato SDP-ov ministar Lakić predlaže izmjene Statuta BH Gasa kako bi se “osigurala bolja zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih”.

 

 

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...