Nikšić o Stojanoviću i uspostavi Vlade FBIH: Organi SDP BiH mogu promijeniti dosadašnji stav da trebamo praviti Vladu!

Preporučujemo

Nermin Nikšić, predjednik SDP-a konačno se oglasio u vezi sa uspostavom Vlade FBiH, ali cijele situacije u vezi s tim. Podsjećamo, Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije još nije potpisao saglasnost, a razlozi su imena određenih kandidata uključujući i pojedince iz njegovog SDP-a.

“Brojna su otvorena pitanja i pozivi medija da komentarišem izjave pojedinih državnih i partijskih funkcionera SDP-a kojima smo posljednjih dana u javnosti svjedočili. Neki od njih su javno propitivali određene odluke, drugi hvalili, treći problematizirali stavove naših partnera i njihova kadrovska rješenja.

Teško da možete naći moje javno odgovaranje bilo kojem članu ili članici SDP-a čak i kad je za to bilo puno više razloga, pa nećete ni sada. Želim istaći kako je tako nešto u demokratskim državama uobičajeno. Međutim javnost u BiH je, nažalost, navikla na liderske stranke u kojima se malo ko usuđuje izraziti mišljenje različito od mišljenja predsjednika stranke, a kamoli kritike. SDP nije takva stranka”, kazao je Nikšić.

SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja, napominje Nikšić, a moja vrata su uvijek bila i ostala otvorena za razgovor.

“Mnogo puta do sada ste mogli čuti da naši funkcioneri iznose svoje stavove bez bojazni da će se to negativno odraziti na njih. SDP je i jedina stranka u BiH u kojoj predsjednika stranke biraju svi članovi stranke po principu „jedan član, jedan glas“. Mi cijenimo individualnost naših članova, jer je u tome naše bogatstvo i snaga.

U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam. Kada se radi o značajnim odlukama stranke, ja ću u javnosti zastupati one stavove koje je odobrila većina, pa čak i ako su moji stavovi suprotni od toga. To je bit demokratije.  U ponedjeljak je sjednica Predsjedništva SDP BiH, u narednu subotu sjednica Glavnog odbora SDP BiH na kojoj svako ima priliku iznijeti svoj stav, da ga argumentuje i pokuša druge uvjeriti da je to najbolje rješenje. Na kraju, organi SDP BiH mogu promijeniti dosadašnji stav da trebamo praviti Vladu”, kazao je Nikšić.

I tada treba prihvatiti rješenje koje je dobilo podršku većine, bez ljutnje ko jeste ili nije za takvo rješenje.

“Uostalom, takva je situacija i na izborima kada svaki pojedinac treba prihvatiti predstavnike koje je većina izabrala. Dok se ne promijeni stav organa SDP BiH ja ću, a to je obaveza i drugih funkcionera, poštovati i provoditi postojeće odluke. Naravno da će funkcioneri SDP-a i dalje otvoreno govoriti ono što misle, ali i poštovati odluku organa, čak i ako ona ne odražava njihovo razmišljanje. To je posebno bitno u periodima kada se donose vrlo značajne odluke za sve građane i kada svako do nas treba da razmisli da li to donosi nešto dobro za građane ili pomažu onima koji su građane i doveli u ovako težak položaj”, dodao je Nikšić.

Najnovije

Refik Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm. Moramo bolje zaštititi živote građana

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe...