Nikšić pisao evropskim socijalistima: Pomozite nam da sačuvamo mir i suprotstavimo se politikama sukoba

preporučujemo

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić uputio je pismo Partiji evropskih socijalista (PES) i Socijalističke internacionale kako bi ih informirao o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno, Nikšić se kao predsjednik SDP-a obratio evropskim socijalistima kako bi ih informisao o krizi koja je potresla temelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, prijeteći da dalje destabilizuje ne samo BiH, nego i cijelu regiju.

Aktivnosti SNSD-a prijete da izazovu novi rat

Pismo je, kako se navodi, poslano u skladu sa zaključcima sa Strateškog planiranja SDP-a s ciljem poduzimanja konkretnih mjera protiv trenutnih procesa rušenja ustavnog poretka BiH.

– Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranka koja je zbog svog nacionalizma izbačena iz Socijalističke internacionale i PES-a, koju predvodi Milorad Dodik, poduzela je niz neustavnih aktivnosti, otvoreno odbacujući politički poredak uspostavljen u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, poznatim i kao Dejtonski mirovni sporazum (DMS). Ove aktivnosti prijete da izazovu novi rat – piše Nikšić.

Ističe kako se Milorad Dodik, ali i ostali političari SNSD-a oslanjaju na odbacivanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

– Argumentacija koju koriste Milorad Dodik i ostali vodeći političari iz SNSD-a najviše se oslanja na odbacivanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, dok se u isto vrijeme osuđeni ratni zločinci promoviraju i afirmišu kao navodni heroji. Sve ovo je popraćeno intenzivnom promocijom govora mržnje, diskriminacije i uvredljivih izjava zasnovanih na predrasudama, prvenstveno u odnosu na muslimansko stanovništvo – navodi se u pismu.

Također, naglašava kako je kriza dodatno produbljena nakon što su predstavnici SNSD-a odlučili blokirati rad državnih institucija.

– Nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH donio odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Milorad Dodik i njegova stranka su u potpunosti blokirali rad Predsjedništva BiH, Parlamenta i Vlade. Nakon blokade koja traje mjesecima sada najavljuje da će svojim djelovanjem ukinuti Oružane snage BiH, osnovati svoju obavještajnu službu te zabraniti rad državne policije na području Republike Srpske – naveo je Nermin Nikšić.

Pročitajte:  Nikšić: Dok Dodik razbija državu, Novalić razbija rudnike

Uplitanje Srbije i Hrvatske

Poručio je kako se iza svake krize u BiH krije namjera da se skrene pažnja s kriminala u koji su uključeni najviši politički dužnosnici.

– Ovu kriznu situaciju prati uplitanje najviših dužnosnika susjednih država Srbije i Hrvatske, koji na redovnoj osnovi koriste zapaljivu retoriku u znak podrške podjelama i destabilizaciji Bosne i Hercegovine. Dužnosnici iz Hrvatske i Srbije sebe promoviraju kao predstavnike Srba ili Hrvata u Bosni i Hercegovini, tako podrivajući suverenitet naše države. O tome ste mogli izgraditi sliku i kroz nedavne diskusije i prijedloge u Evropskom parlamentu, kada se raspravljalo o Bosni i Hercegovini. Sve ovo čine uz podršku domaćih političkih subjekata s kojim dijele ideološke i interesne poveznice – stoji u pismu predsjednika SDP-a.

Nikšić je također naglasio kako traži od evropskih socijalista da upotrijebe politička sredstva i da sačuvaju mir u BiH.

– Ovim putem tražim od vas da upotrijebite sva politička sredstva kojim raspolažete kako biste nam pomogli, prije svega da sačuvamo mir, ali i zajednički se suprotstavimo politikama podjela i sukoba. Tražimo od vas da ohrabrite i podržite Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da primijeni ovlaštenja koja su mu dodijeljena Dejtonskim sporazumom i potvrđena Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija – ističe Nikšić.

U zaključku, pozvao je na upotrebu specifičnih mjera protiv onih koji promoviraju segregaciju.

– Specifične mjere koje trebaju biti poduzete bi trebale uključivati sankcioniranje i smjenu s funkcija svih političara uključenih u podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i svih onih koji promiču segregaciju, diskriminaciju i rasnu mržnju. Smatramo da su navedene mjere nužan pravac djelovanja kako bi se obnovila stabilnost i zaštitio krhki mir u našoj zemlji – zaključio je Nikšić.

Na kraju, predsjednik SDP-a je kroz pismo poslao poruku evropskim socijalistima da podrže ustavne reforme u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte:  SDP: Premijer sa optuženičke klupe mora otići zajedno sa direktorom Elektroprivrede BiH

– Također, tražim da poduzmete sve raspoložive mjere kako bi se podržale ustavne reforme i reforme izbornog zakonodavstva kojim bi se stalo ukraj široko rasprostranjenim izbornim prevarama i sistemskoj diskriminaciji punom implementacijom brojnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, kojima je trenutni izborni sistem proglašen diskriminatornim – navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Najnovije

Sutra zakazivanje sjednice NSRS o vraćanju nadležnosti

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, potvrdio je za N1 da će sjednica Kolegijuma NSRS-a, na kojoj će...