Nikšić: Pravosuđe u BiH treba korjenitu reformu koja će uvažiti potrebe žrtava

Preporučujemo

Jučerašnja presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je optuženi za smrt dvije studentice Selme Agić i Edite Malkoč osuđen na 14,5 godina zatvora, dok su svi pomagači oslobođeni, nanovo pokazuje da bosanskohercegovačko pravosuđe treba korjenitu reformu koja će najprije uvažiti potrebe žrtava, oštećenih i obespravljenih građana, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Nosioci pravosudnih funkcija, ukoliko žele da zadobiju povjerenje javnosti, moraju imati više senzibiliteta za pravdu, jer se očigledno nalaze u hibernaciji i ne vide da im građani sve manje vjeruju i traže radikalne preokrete u domenu rada sudske vlasti.

- -

Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, smo se oduvijek zalagali za neovisno, samostalno i profesionalno pravosuđe, za odgovorne i efikasne službe sigunosti, koje će raditi isključivo u interesu građana. Uvijek smo vjerovali i pružali podršku ovim institucijama i tražili da rade svoj posao bez obzira na političku, nacionalnu, statusnu i svaku drugu pripadnost onih koji su se ogriješili o zakon.

Istovremeno, tražimo odgovornost svih u institucijama za provođenje zakona i pravosudnom sistemu za nerad, propuste i naročito zloupotrebe ovih institucija, kojima svakodnevno svjedočimo.

Podsjećam javnost da smo još u mandatu SDP-ove vlasti u parlamentarnu proceduru uputili izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH sa ciljem pooštravanja kaznene politike za nasilnički kriminal, uključujući obijesnu vožnju i teške oblike ugrožavanja sigurnosti.

Nažalost, ostali smo usamljeni u tim inicijativama, koje, da su bile usvojene, ne bi dozvolile da neko za dvostruku smrt mladih djevojaka bude osuđen na ovakvu kaznu. U našem Planu 10 smo jasno istakli da će se jedna od prioritetnih mjera u domenu pravde i sigurnosti sastojati u usvajanju ovih izmjena zakonodavstva.

- -

Još jednom izražavam svu sućut porodicama oštećenih, kao čovjek i roditelj apsolutno razumijem njihovu bol i razočarenje ovakvim ishodom i izražavam nadu da će ovaj slučaj potaknuti sve nas da što prije poduzmemo konkretne korake da se ovakvi i slični slučajevi nikada više ne dese, a da ljudi koji izazovu bilo čiju smrt budu adekvatno za to kažnjeni u cilju zadovoljenja pravde, poručuje Nikšić.

Najnovije

Bećirović razgovarao s Macronom: Francuska će nastaviti pružati podršku razvoju nezavisne, suverene i multietničke BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom u okviru samita Evropske političke zajednice...