Nikšić: Pravosuđe u BiH treba korjenitu reformu koja će uvažiti potrebe žrtava

Preporučujemo

Jučerašnja presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je optuženi za smrt dvije studentice Selme Agić i Edite Malkoč osuđen na 14,5 godina zatvora, dok su svi pomagači oslobođeni, nanovo pokazuje da bosanskohercegovačko pravosuđe treba korjenitu reformu koja će najprije uvažiti potrebe žrtava, oštećenih i obespravljenih građana, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Nosioci pravosudnih funkcija, ukoliko žele da zadobiju povjerenje javnosti, moraju imati više senzibiliteta za pravdu, jer se očigledno nalaze u hibernaciji i ne vide da im građani sve manje vjeruju i traže radikalne preokrete u domenu rada sudske vlasti.

Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, smo se oduvijek zalagali za neovisno, samostalno i profesionalno pravosuđe, za odgovorne i efikasne službe sigunosti, koje će raditi isključivo u interesu građana. Uvijek smo vjerovali i pružali podršku ovim institucijama i tražili da rade svoj posao bez obzira na političku, nacionalnu, statusnu i svaku drugu pripadnost onih koji su se ogriješili o zakon.

Istovremeno, tražimo odgovornost svih u institucijama za provođenje zakona i pravosudnom sistemu za nerad, propuste i naročito zloupotrebe ovih institucija, kojima svakodnevno svjedočimo.

Podsjećam javnost da smo još u mandatu SDP-ove vlasti u parlamentarnu proceduru uputili izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH sa ciljem pooštravanja kaznene politike za nasilnički kriminal, uključujući obijesnu vožnju i teške oblike ugrožavanja sigurnosti.

Nažalost, ostali smo usamljeni u tim inicijativama, koje, da su bile usvojene, ne bi dozvolile da neko za dvostruku smrt mladih djevojaka bude osuđen na ovakvu kaznu. U našem Planu 10 smo jasno istakli da će se jedna od prioritetnih mjera u domenu pravde i sigurnosti sastojati u usvajanju ovih izmjena zakonodavstva.

Još jednom izražavam svu sućut porodicama oštećenih, kao čovjek i roditelj apsolutno razumijem njihovu bol i razočarenje ovakvim ishodom i izražavam nadu da će ovaj slučaj potaknuti sve nas da što prije poduzmemo konkretne korake da se ovakvi i slični slučajevi nikada više ne dese, a da ljudi koji izazovu bilo čiju smrt budu adekvatno za to kažnjeni u cilju zadovoljenja pravde, poručuje Nikšić.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...