Nikšić u ćošku stola i slike: Nermin izviruje karte ‘srpskog sveta’ i ‘banovine Hrvatske’ i daje im legitimitet!

Preporučujemo

Za Patriju piše: Amina Čorbo-Zećo

Dok javnost u Bosni i Hercegovini od januara 2023. godine čeka obećano izvinjenje Nermina Nikšića, sve je jasnije da on i dalje ne želi priznati da su njegovi partneri Dragan Čović i Milorad Dodik daleko od spremnosti da rade.

- -

„Dragan Čović i Milorad Dodik pokazali su spremnost da rade, sarađuju i da se dogovaraju. Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu – izvinit ćemo se i povući se”, kazao je Nikšić u januaru 2023. godine.

Danas godinu i četiri mjeseca kasnije Nikšić za istim stolom sa Aleksandrom Vučićem i Dodikom koji je netom prije večere u Mostaru na Dan Armije RBiH poslao stare otrovne poruke da BiH nema smisla, te da će Republika srpska krenuti put samostalnosti!

Tajna večera, ali bez Jude za stolom, pokazala se da u ‘srpski svet’ vjeruje i Nikšić, a onda shodno tome i u mirnu disoluciju. Kako drugačije posmatrati odlazak Nikšića, premijera Federacije (pozicija koja pripada Bošnjacima) na večeru sa Vučićem i društvom, koje neodoljivo podsjeća na ono iz Karađorđeva, gdje su se kovali planovi o podjeli Bosne.

Kako protumačiti izjavu da su ‘Dodik i Čović spremni raditi’, to javno pričati, a onda obećati povlačenje, pa sve to izignorisati. Da li ovo znači da je Nikšić spreman na rad kojeg diktiraju Dodik i Čović, a cijela njihova strategija sačinjena je od slabljenja države Bosne i Hercegovine.

- -

Za ovim stolom bio je suvišan, jer na zvaničnoj stranici Vučića Nikšić nije ni spomenut. Bio je tek ikebana koja je ukrašavala sto izvirujući iz ćoška, dva mjesta od Dodika, tek da im da legitimitet da Srbi i Hrvati ipak nisu protiv Bošnjaka. Jer ako je s njima jedan Bošnjak (ili Bosanac, svejedno je više) znači da su njihovi politički pravci legalizirani i od strane Bošnjaka.

Partneri Nikšića iz Trojke, Elmedin Konaković i Edin Forto nisu boravili u Mostaru. Oni su i dalje iako nekompetentni i nesposobni duboko oslonjeni na međunarodnu zajednicu nadajući se da će nas ona zaštititi, a kako vrijeme prolazi oni se zapravo ponašaju kao da su dio međunarodne zajednice, a ne bosanski dio vlasti.

Evidentno je, da na političkoj sceni nema spremnost da se razgovara, dogovara, deblokira, rješavaju svakodnevni problemi građana, osim dok to ne kažu Dodik i Čović. Svaki drugi pokušaj je osuđen na propast.

Čak ni konstantno ponižavanje lidera Trojke ne zadovoljava lidere HDZ-a i SNSD-a, a kako drugačije nazvati večeru kojoj je prisustvovao Nikšić netom nakon što je Dodik, između ostalog, izgovorio ovo:

„BiH je osuđena na raspad i samo njeno postojanje destabilizuje region, jer u uslovima u kojima jedna strana – bošnjačka, stalno pokušava da prevari Srbe i Hrvate je nemoguće opstati“.

Valjda se Nikšić zato i ukazao u Mostaru, bez ikakve najave ili protokola, reklo li bi se ‘Čović okom, Nikšić skokom’ , da pokaže da Bošnjaci ne žele prevariti Srbe ili Hrvate.

I tu je nelogičnost velika, jer Nikšić naprimjer nije ni pozvan na okupljanje Bošnjaka regiona, a što je organizirao Elmedin Konaković. Bez obzira na fijasko skupa i činjenicu da su na skupu bili samo marginalci, Nikšić više očito ne zna ni šta je, ni kome pripada, izuzev da je spreman ‘progutati’ mnogo više nego li njegovi partneri Konaković ili Forto.

Nema sumnje da je u Mostaru zadnja dva dana skup protivnika BiH, koji zarad nekih fantomskih ekonomskih pitanja podrivaju suverenitet Bosne i Hercegovine i pod plaštom ‘dobrosusjedskih odnosa’ i tobožnje brige za mir realiziraju projekat koncepta sastavljene zemlje!

„Zajedno sa predsjednikom Republike srpske Miloradom Dodikom osjećamo se kao kod kuće u Mostaru i pripremamo za vaskršnji sabor u maju“, napisat će Vučić iz Mostara.

Onom maju, ako je Nikšiću promaklo, poslije kojeg, kako je najavio Dodik – ništa više neće biti isto. Kao da je bilo drugačije i u prethodnoj godini u kojoj nas je ‘Trojka’ uvjeravala da su dijalog i kompromis urodili plodom. Možda im ipak treba vjerovati, jer se izvinili nisu, znači da i njima odgovara aktuelna politička situacija i da ne vide probleme koje vod u podjelu Bosne i Hercegovine, a što znači ostvarenje

Najnovije

Zbog političke situacije EBRD obustavio finansiranje izgradnje autoputa Koridora 5C kroz RS

Evropska banka za obnovu i razvoj zbog političke situacije u BiH nije u mogućnosti da u ovom trenutku finansira...