NIP-ov direktor Hasanović šuti zašto je zaposlio presuđenog nasilnika i ubicu Bećirovića, javnost očekuje smjenu rukovodstva

Preporučujemo

Prije sedam dana Bosnu i Hercegovinu uznemirilo je i zabrinulo još jedno ubistvo. Novi stravičan slučaj femicida desio se u Sarajevu gdje je bivšu partnericu Emiru Maslan (31) ubio Anel Bećirović (34) s kojom je imala četverogodišnje dijete. Ubica i Emirin bivši partner i ranije osuđivan zbog nasilja u porodici i koji je imao zabranu prilaska.

Novi zločin otvorio je brojna pitanja, počev od toga da li institucije koje su zaslužne za sigurnost građana, policija, sudstvo i tužilaštvo, rade svoj posao, ali i ogolio slijepe političke apetite predstavnika vlasti, koji po svaku cijenu na pozicije direktora postavljaju svoje kadrove, čije kompetencija je upitna, a samim time i vođenje poslova na rukovodećim funkcijama. Jer, da odgovorno postavljeni ljudi rade svoj posao vodili bi brigu o tome koga zapošljavaju i posao ne bi davali ubicama, narkomanima i osobama koja su osuđivana za više krivičnih djela, kako je to slučaj sa ubicom Bećirovićem koji je bio zaposlenik na recepciji Olimpijskog bazena “Otoka”.

Javnost, koja je iskazala zabrinutost, s razlogom se pita kako je moguće da direktor JP “Olimpijski bazen Otoka”, Avdija Hasanović, inače kadar Naroda i Pravde (NiP), nije provjerio psihičko stanje svojih radnika. Pitaju se da li je pri zapošljavanju, kako to većinom bude na konkursima, tražena iz suda potvrda da nije kažnjavan, da se protiv njega ne vodi neki postupka, jer je ipak radio u ustanovi gdje borave djeca.

NIP-ov kadar Hasanović još uvijek se nije udostojio oglasiti o tome kako i na osnovu čega je zaposlio pomahnitalog Anela iako je osuđen za više krivičnih djela?

Kako saznaje Index.ba, majka Bećirovića također je jedan od zaposlenika JP „Olimpijski bazen Otoka“. Nakon zločina koji je počinio njen sin bila je na kraće vrijeme udaljena s posla, ali se već vratila starim obavezama i radu u ovoj ustanovi, a čime je upoznat i sam direktor.

No, takvo šta ne čudi ako se zna da je Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podneseno više prijava protiv Avdije Hasanovića u vezi s postupkom njegovog imenovanja na poziciju direktora JP Olimpijski bazen Otoka d.o.o. Sarajevo. Jedna od prijava se odnosi na to da je konkursom za izbor i imenovanje direktora JP Olimpijski bazen Otoka, s obzirom da je naglašeno da ne smije postojati sukob interesa, odnosno da kandidat “nije na funkciji u političkoj stranci” te “da ne postoje druge zakonske smetnje za obavljanje funkcije direktora”, dok je Hasanović u momentu prijavljivanja na konkurs obavljao funkcije člana Nadzornog odbora TVSA i člana Nadzornog odbora stranke NiP-a, koje i danas obavlja.

Ni politika koja ga je postavila nije ništa poduzela, iako je za očekivati bilo da se neodgovorni direktor smijeni. Ne samo da se direktor Hasanović ne oglašava po ovom pitanju kako bi umirio zabrinutu javnost, ništa nije uradio da se smijene članovi Upravnog Odbora i Nadzornog odbora ove institucije.

A što bi, jer da se odlučio na to došla bi na red i tada njegova smjena, jer odgovornost snose svi kada se se zna da je među hiljadama djece bila osoba koja je uz sebe nosila pištolj, a veliko je pitanje da li je za to imao dozvolu. Ako jeste, zabrinjava šutnja ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, također kadra Naroda i Pravde (NiP). Šuti ministar Katica iako je pomahnitali Anel od ranije poznat policijskim organima reda i mira i to zbog nasilja u porodici ali i zbog upotrebe narkotičkih sredstava.

Činjenica je da Anela Bećirovića, izrečena mjera Zabrane približavanja žrtvi nasilja u porodici, nevjenčanoj supruzi Emiri Maslan na udaljenost od 500 metara u trajanju od 24 mjeseca te obavezan psiho-socijalni tretman, nisu spriječile da nabavi vatreno oružje i ubije.

Svu ovu tišinu prekida glasna javnost koja traži da se odgovorni sakcionišu. Ogorčeni su i uposlenici ustanove JP „Olimpijski bazeni Otoka“ koji su na društvenim mrežama postavili sljedeća pitanja: „Da li je on kupio kartu za bazen?“, „Da li je rezervisao mali bazen?“ , Da li je radio 1/1?“, te „Ko je zaposlio pomahnitalog Anela da se kreće među hiljadama djece?“

Zabrinutost građana više je nego opravdana, s obzirom da je ubica Bećirović mjesecima, od kako radi na ovom poslu, bio u stalnom kontaktu sa hiljadama djece koje posjećuju ovu sportsku instituciju. Niko se oglasio nije ni na javno postavljena pitanja analitičara i novinara Almira Terzića, koji je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić – Londrc i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajevo Jasmina Ademovića javno upitao šta će poduzeti se po ovom pitanju.

„ Šokantno je saznanje da je ubica, monstrum, drogeraš i zlostavljač uposlenik JP Olimpijski bazen Sarajevo kojim upravlja Grad Sarajevo. S obzirom da se radi o presuđenom nasilniku, osobi koja uživa, a moguće i rastura drogu krajnje je frapantno da je kao takav u bilo kom obliku bio angažiran na Olimpijskom bazenu Otoka gdje je imao pristup posebno djeci čije je zdravlje, a i život mogao biti ugrožen, ako to i nije. To će pokazati vrijeme. Stoga najmanje što možete učiniti jeste odmah, sada, bez odlaganja smijeniti kompletnu Upravu Olimpijskog bazena Otoka kao i Nadzorni odbor. Sve drugo bit će izbjegavanje odgovornosti. Ne šaljite riječi. Trebaju nam konačno djela. A, pokazat ćete ih konkretnom akcijom. Žrtvama ne treba sažaljevanje nego konkretna pomoć! Izvolite! Na potezu ste!“, poručio je Terzić.

U posljednje dvije godine u Bosni i Hercegovini je ubijeno 19 žena. Iza njih, nerijetko, ostaju maloljetna djeca sa cjeloživotnim traumama, ostaju razorene porodice i širok krug ožalošćenih. Nakon monstruoznog zločina u Gradačcu, prije nešto više od tri mjeseca, građani su protestima širom zemlje zahtijevali izmjene zakona, oštrije kazne za počinioce i bolju zaštitu žrtava, a gotovo da ne postoji nivo vlasti koji nije najavljivao bolju kontrolu, preciznija zakonska rješenja i stalnu brigu za žrtve nasilja. Ovo nije pomoglo ubijenoj Emiri Maslan. I ovaj put je izostala valjana sistemska zaštita žrtve.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...