Ništa novog u reakcijama iz RS: Neutemeljena i skandalozno nepravedna presuda

Preporučujemo

Srpska demokratska stranka presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, kao i prethodnu koja je izrečena u prvostepenom postupku, smatra neutemeljenom i skandalozno nepravednom, saopštila je ova stranka.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

- -

“Kada je Haški tribunal u pitanju, stav Srpske demokratske stranke ostaje nepromijenjen:

On je prevashodno politička institucija čiji je formalni cilj procesuiranje najtežih ratnih zločina na tlu bivše Јugoslavije, a suštinski – nastavak satanizacije srpskog naroda.

Drakonskim kaznama srpskim oficirima i političkim liderima, nastoji se udariti trajni pečat odgovornosti Srba za građanski rat u bivšoj Јugoslaviji.

Tendencija da se presuda Radovanu Karadžiću politički zloupotrijebi kao presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj, neće umanjiti ustavnu i političku poziciju Republike Srpske, garantovanu Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti doprinijeti pomirenju naroda u BiH.

- -

Haški tribunal nepravednim i unaprijed skrojenim presudama omogućava nakaradno tumačenje istorije za buduće generacije i otvara prostor za trajne nesuglasice i potencijalne sukobe.

Politički motivisane presude neće umanjiti tragediju koja je zadesila sve narode BiH zahvaćene ratnim sukobom, niti će umanjiti bol za nevinim žrtvama”, stoji u saopštenju SDS-a.

Mitrović: Srpski narod mora biti jedinstveniji nego do sada

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je da će se nakon drugostepene presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor srpski narod suočiti sa velikim pritiscima, zbog čega mora biti jedinstveniji u Republici Srpskoj nego do sada.

Mitrović smatra da je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu ovom presudom definitivno ignorisao srpske žrtve rata kao da nisu ni postojale.

“Ovakva presuda je dokaz da je bila namjera da Srbi budu osuđeni i da se stavi tačka na navodno planirano zločinačko djelovanje protiv Bošnjaka na prostoru BiH”, rekao je Mitrović Srni.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Stevandić: Presude Tribunala ući će u istoriju kao instrument uvođenja sile, a ne pravde

Presude Haškog tribunala ući će u istoriju kao instrument uvođenja sile, a ne pravde, reakcija je lidera Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića na današnju drugostepenu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotni zatvor.

Stevandić ističe da je potpuno jasno da je Haški tribunal formiran kao instrument za geopoliotička razračunavanja, i da će tako i da završi svoj rad.

“Niko ništa nije očekivao od današnje presude, ali je potpuno jasno zbog čega je Haški tribunal formiran. On nije formiran u cilju da bude organ koji utvrđuje pravdu i utiče na pomirenje, već kao organ koji raspiruje vatru u cilju geopolitičkih razračunavanja. Kakav je bio početak, takav je i kraj Haškog tribunala”, ističe Stevandić.

Grujičić: Nastavak satanizacije Srba i omalovažavanja srpskih žrtava

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ocijenio je da kazna doživotnog zatvora prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koju je danas izrekao Međunarodni rezidentni mehanizam za krivične sudove u Hagu, predstavlja nastavak satanizacije srpskog naroda i omalovažavanja srpskih žrtava.

“Znajući kako je taj sud do sada radio i kakav je odnos imao prema Srbima, ništa se drugo nije ni moglo očekivati, jer je on formiran i poslušno radi u interesu Bošnjaka, a po nalogu grupe zapadnih sila”, izjavio je Grujičić Srni.

On kaže da je taj sud od osnivanja projektovan da po nalogu Zapada štiti interese Bošnjaka, te kategorizaciju rata i zločine u BiH koju su ranije nametnuli zapadni mediji i političari, a Sud u Hagu samo potvrdio nametnuti narativ.

“Haški tribunal imao je zadaću da osudi Srbe, a da od odgovornosti oslobodi počinioce zločina nad Srbima i ovom presudom želio je da izvrši svoju obavezu bez obzira na sve dokaze koje, očito, nije ni uzeo u razmatranje”, ističe Grujičić.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Dukić: Sud u Hagu potvrdio da nije sud prava i pravičnosti

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da je Međunarodni sud u Hagu, današnjom presudom doživotnog zatvora prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, definitivno potvrdio da je to više politički sud, a ne sud prava i pravičnosti.

“Haški sud bio je sud SAD i pojedinih država iz Evrope i jednostavno na ovaj način se pokazalo da više nema BiH”, rekao je Srni Dukić, komentarišući drugostepenu presudu Karadžiću, koju je danas izrekao Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Dukić je zaključio da je u BiH neminovna podjela, jer na ovim prostorima nema pomirenja i suživota među narodima.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo., objavila je ATV.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...