Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Preporučujemo

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim previranjima, uključujući ratove u Gazi i Ukrajini.

Iako je broj terorističkih napada širom Europe smanjen posljednjih godina, Opća obavještajna i sigurnosna služba u svom je godišnjem izvještaju rekla da su rat Izraela i Hamasa u Gazi i uništavanje Kur’ana ispred parlamenta prošle godine “događaji okidači” za ekstremiste .

- -

“Teroristička prijetnja je ozbiljna u ovom trenutku“, rekao je glavni direktor agencije, Erik Akerboom, u izjavi za Associated Press.

Akerboom je rekao da je posebno zabrinut zbog velikih događaja, ističući da agencija blisko surađuje s francuskim vlastima kako bi spriječila incidente tokom Olimpijskih igara u Parizu ovog ljeta.

U decembru je nizozemska protuteroristička agencija povećala upozorenje na prijetnju u zemlji na drugu najvišu razinu zbog zabrinutosti oko podružnica grupe Islamska država Khorasan, rekao je Akerboom. IS-K, filijala za Srednju Aziju, odgovorna je za napad na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve u kojem su ubijene najmanje 133 osobe u martu.

Prema novom izvještaju, “globalni džihadizam je godinama najveća teroristička prijetnja u Nizozemskoj.” Incidenti poput onog prošlog aprila, kada je antiislamski aktivist trgao stranice iz Kur’ana ispred zgrade nizozemskog parlamenta, stavili su Nizozemsku na kartu meta.

- -

Prošle su godine vlasti u Europi spriječile oko desetak terorističkih napada, a u četiri slučaja osumnjičenici su uhapšeni u Nizozemskoj, navodi se u izvještaju. Nijedan od tih napada nije bio usmjeren na Nizozemsku, tvrdi Akerboom.

Nizozemci također vide prijetnje iz Kine, posebno kibernetičke napade, kao veliku zabrinutost. Akerboom je rekao da Kina proizvodi više hakera za provalu u nizozemske sisteme nego što Nizozemci mogu proizvesti za njihovu odbranu. Služba sigurnosti navela je Kinu kao najveću prijetnju ekonomskoj sigurnosti zemlje.

Rusija također nastavlja predstavljati rizik za Nizozemsku usred sveobuhvatne invazije Moskve na Ukrajinu. Takozvani mirovni protesti u Amsterdamu koji pozivaju Nizozemce da prestanu slati oružje Ukrajini uključivali su demonstrante plaćene od strane ruskih izvora da prisustvuju i davali im montažne slogane, ustvrdila je sigurnosna služba.

Nizozemska je posebno zanimljiva Moskvi dijelom i zbog međunarodnih institucija koje su ovdje smještene, uključujući Međunarodni krivični sud. Sud sa sjedištem u Haagu istražuje zločine u Ukrajini i izdao je naloge za hapšenje predsjednika Vladimira Putina i drugih Rusa.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...