- Advertisement -

Nizozemski ambasador u BiH najavio sankcije protiv entiteta RS

Preporučujemo

Ambasador Nizozemske u Bosni i Hercegovini Jan Waltmans osudio je odluke bh. entiteta Republike Srpske da blokira institucije države kao i da implementira zaključke sa sjednice Narodne Skupštine RS-a iz decembra 2021. o prijenosu nadležnosti te podržao uvođenje sankcija kao odgovor na te, kako ih je nazvao, neustavne radnje.

– Neustavne radnje Republike Srpske (RS) kao i blokada državnih institucija koju sprovode političari iz RS-a imat će posljedice, kao što je očekivano smanjenje evropske i međunarodne pomoći. Drugi koraci se također razmatraju. Građani BiH zaslužuju odgovornu politiku i funkcionalne institucije – naglasio je Waltmans.

Podsjetimo, na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojena je Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta. Deklaraciju nisu podržale stranke iz opozicije u tom bh. entitetu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...