Nizozemski mediji se raspisali o narkobosu ‘Bosancu’ koji je uhapšen u Dubaiju: Ko je Edin G.?

Preporučujemo

“Edin G. uhapšen u Dubaiju!” “‘Pali’ međunarodni trgovci drogom!”

Ovo su samo neki od naslova nizozemskih medija koji danas donose više detalja o policijskoj akciji koja je provedena u Dubaiju.

Kako smo već objavili, na zahtjev nizozemskog državnog odvjetništva (OM), dva muškarca uhapšena su u Dubaiju pod sumnjom da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom. Nizozemska policija javlja da je jedan od uhapšenih 40-godišnji Nizozemac, koji je također državljanin Bosne i Hercegovine, a riječ je o Edinu G.

Nezvanično, u pitanju je Edin Gačanin, a nizozemski mediji ga opisuju kao vođu Tito i Dino kartela.

Protiv Edina G. je pokrenuto kriminalističko istraživanje na temelju presretnutih Sky poruka. Kazneni predmet protiv njega vode tužitelji tamošnjeg Državnog tužiteljstva. Uz ovu dvojicu, uhapšeno je još 49 osoba, koje su zajedno, prema Europolu, vodile ‘superkartel’ koji čini trećinu trgovine kokainom u Europi.

Uhapšeni muškarci, objašnjavaju tamošnji mediji, imaju podebeo kriminalni dosje.

“Oni pripadaju mreži koja je bila zadužena za ogromni uvoz droge, kojih su istražne službe presrele oko 30 tona. Prvi čovjek je 40-godišnji nizozemski Bosanac Edin G, čovjek koji je decenijama aktivan u svijetu droge i šef je kartela Tito i Dino. Istraživanja su otkrila da američka istražna služba DEA Edina G. smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom na svijetu”, daju detalje mediji iz Nizozemske.

A, prema tvrdnjama Amerikanaca, Edin G, koji je odrastao u Bredi, bio je dio europskog superkartela koji je djelovao iz Dubaija. Priča se da je sarađivao, između ostalih, s Ridouanom Taghijem i čelnicima italijanskog i irskog podzemlja.

Ovaj ‘superkartel’, kako ga nazivaju, istražne službe smatraju odgovornim za trećinu europske trgovine kokainom.

Prema istražnim službama, Edin G. je u prošlosti imao bliske veze s narkobosovima kao što su Nizozemci Ridouan Taghi i Richard R. (‘Rico de Chilean’).

Prema upućenima, poslovao je i s ozloglašenim međunarodnim svjetskim igračima na tržištu droge, poput Daniela Kinahana i Raffaelea Imperialea – italijanskog narko-kriminalca koji ima veze s Camorrom (najstarijom i najvećom italijanskom mafijom) i koji je u prošlosti vodio kafić na amsterdamskoj Raadhuisstraat.

Najnovije

Ko to prijeti “nasiljem” Christianu Schmidtu? Oglasili se iz PIC-a o “ugroženosti”

U svjetlu nedavnih prijetnji, uključujući i prijetnje nasiljem, usmjerenih protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, oglasili su se ambasadori zemalja-članica...