Njemačka blokirala certifikaciju za Sjevereni tok 2, poruka Rusiji?

preporučujemo

Kontroverzni plinovod koji povezuje Njemačku i Rusiju – Sjeverni tok 2 – je završen, ali su njemački zvaničnici sada blokirali njegov proces certifikacije.

Podružnica koja će upravljati njemačkim dijelom Sjevernog toka 2 ne ispunjava uslove da bude “nezavisni operater prijenosa”, rekao je njemački regulator, prenosi DW.

Kako su naveli iz njemačke Federalne mrežne agencije, podružnica bi mogla biti certificirana samo “ako je taj operater organiziran u pravnoj formi prema njemačkom zakonu”.

Certifikacija će ostati suspendovana “sve dok glavna imovina i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu”, dodali su zvaničnici.

Do suspenzije dolazi pošto švicarska kompanija Nord Stream 2 AG planira osnovati podružnicu prema njemačkom zakonu samo za njemački dio plinovoda.

Plinovod Sjeverni tok 2 treba da transportuje gas iz Rusije u Njemačku i druge zemlje.

Projektu se usprotivilo nekoliko zemalja, uključujući, prije svega, SAD, koje kažu da je opasno povećati ovisnost Evrope o Rusiji za opskrbu energijom.

Međutim, uprkos načelnom protivljenju plinovodu, Bajdenova administracija je u julu odustala od napora da ga blokira sankcijama, postigla je dogovor sa Njemačkom koji uključuje podršku Ukrajini i prijetnju sankcijama ako se smatra da Rusija “oruža” isporuke goriva.

Nedavno su kritičari optužili Rusiju da je namjerno prekinula svoje isporuke gasa Evropi kao trik da ubrza njemačku certifikaciju plinovoda. Moskva je negirala optužbe.

Pročitajte:  Na univerzitetu u Njemačkoj ranjeno nekoliko osoba, napadač ubijen

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...