Njemačka će predstojeće zime biti suočena s nestašicama gasa

Preporučujemo

Njemačka će se suočiti s nestašicama plina ukoliko zalihe ruskog gasa budu niske kao što su sada, i određene industrije bit će ugašene ukoliko ne bude dovoljno tog energenta za predstojeću zimu, izjavio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck za magazin Der Spiegel.

“Kompanije će morati prekinuti proizvodnju, otpuštati radnike, lanci snabdijevanja će biti prekinuti. Ljudi će se zaduživati kako bi plaćali račune za grijanje, i osiromašit će”, izjavio je Habeck za Der Spiegel u petak, naglašavajući da je to dio strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina da podijeli zemlju.

“To je najplodnije tlo za populizam, koji ima za cilj podrivati naši liberalnu demokratiju iznutra”, kazao je Habeck, dodajući kako se ne smije dopustiti Putinovi planovi budu provedeni u praksi.

Habeck je naglasio mogućnost dodatne pomoći za kompanije i ljude pogođene manjkom gasa, ali je upozorio kako neće biti moguće ublažiti sve njegove posljedice, prenosi Der Spiegel.

Potrošači bi se mogli suočiti s udvostručenjem ili utrostručenjem energetskih troškova, koji su u nekim slučajevima već između 30 i 80 posto viši zbog povišice cijena od prošle jeseni, izjavio je Klaus Mueller, čelnik njemačkog regulatora gasne mreže Bundesnetzagentur, za javnog emitera programa ARD.

Regulator razmatra razne scenarije, kazao je Mueller, i većina ih “nije povoljna i znači ili manje količine gasa do kraja zime ili već veoma tešku situaciju na jesen ili zimu”.

Njemačka je u četvrtak aktivirala drugu od tri svoje faze vanrednog plana za snabdijevanje gasom, koji se pokreće kada vlada uviđa veliki rizik od dugoročnih nestašica gasa.

Ta mjera posljednja je u sporenju između Evrope i Moskve nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je izložila ovisnost bloka o snabdijevanju ruskim gasom i izazvala je grozničavu potragu za alternativnim izvorima energije.

Njemačka je, ipak, prestala omogućavati komunalnim preduzećima da prebace rastuće troškove energije na kupce u najvećoj evropskoj ekonomiji, prenosi Reuters.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...