Njemačka donirala 200.000 eura za uništavanje naoružanja u BiH

preporučujemo

Ugovor o dodjeli dodatnih 200.000 eura za uništavanje nestabilnih zaliha municije u BiH, potpisali su njemački ambasador u Bosni i Hercegovini Kristin Hohman (Christiane Hohmann) i rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu.

“Novac će se u ovoj godini koristiti prioritetno za uništavanje protivtenkovskih raketa. Suma koju smo donirali zvuči mnogo, ali je i problem ogroman”, izjavila je Hohman.

Dodala je da ima oko osam hiljada tona stare, opasne municije, koja se mora što prije uništiti, te da međunarodni donatori od Ministarstva odbrane BiH očekuju blagovremeno odobrenje za uništavanje, kako bi problem bio riješen do početka 2020. godine.

Oružje predstavlja opasnost po život ljudi, rekla je Sinanoglu, te dodala da će kroz projekat “EXPLODE+” oružje biti uništeno, bez ugrožavanja okoliša.

Foto: Index.ba

“Konačni cilj je da MO BiH na održiv način može upravljati zalihama municije, što znači ciklično rashodovanje i uništavanje stare municije, kao i uvođenje nove na koordinisan način”, istakla je Sinanoglu.

Ovaj ugovor je potpisan u okviru projekta UNDP-a “EXPLODE+” („Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina“), a ukupno izdvajanje Njemačke za uništavanje viška municije tokom protekle četiri godine iznosi 1,3 miliona eura.

Tokom 2017. godine, Njemačka je finansijski podržala uništavanje malokalibarske municije, artiljerijske municije i raketnih granata.

U BiH još ima oko 15.000 tona zaliha municije, koja je većinom preko 35 godina stara, od čega je oko 8.000 tona viška u odnosu na potrebe OSBiH.

U proteklih deset godina uništeno je oko 14.600 tona municije.

Najnovije

Kako su oborena četiri izvještaja o poslovanju dvije Elektroprivrede u FBiH?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH održao je 27. redovnu sjednicu na kojoj su razmatrani izvještaji o poslovanju dvije elektroprivrede...