Njemačka ekonomija se suočava s najgorom recesijom u poslijeratnoj historiji

Preporučujemo

Najveća europska ekonomija smanjit će se ove godine za 6,6 posto, što bi označilo najgoru recesiju te zemlje u poslijeratnoj historiji, izjavio je u srijedu münchenski Institut za ekonomska istraživanja (IFO).

U svom istraživanju od aprila od oko 8.000 kompanija, IFO je pronašao da je njemački ekonomski učinak pao za 16 posto u svim industrijama zbog nacionalnih mjera zatvaranja, koje se primjenjuju od 22. marta, a istraživanje očekuje pad 12,2 posto u drugom tromjesečju na temelju podataka o iskorištenosti kapaciteta preduzeća.

“Nećemo se vratiti na situaciju koja je prethodila koronavirusu sve do kraja 2021. godine”, rekao je u izjavi Timo Wollmershaeuser, čelnik ekonomskih predviđanja IFO-a. To bi zahtijevalo ekonomsku ekspanziju od 8,5 posto sljedeće godine, dodao je.

Nekoliko je njemačkih ekonomskih sektora posebno teško pogođeno učincima ograničenja zbog koronavirusa, pri čemu su najveći pad doživjele turističke agencije i turoperatori, a slijede ih zrakoplovna, hotelska i ugostiteljska industrija.

Sektori umjetnosti i zabave te proizvodnja automobila također su pogođeni. Jedina industrija koja je vidjela porast bio je farmaceutski sektor. To se odrazilo na nedavni skok dionica njemačkog farmaceutskog giganta Bayera.

IFO predviđa da bi, nakon što se zatvaranja postupno ublaže, svi sektori ekonomije mogli doživjeti rast početkom trećeg tromjesečja.

Kancelarka Angela Merkel upozorila je da se zemlja nalazi daleko od izlaska iz pandemije i kako postoje strahovi da bi drugi val mogao pogoditi zemlju sad kad su igrališta i trgovine u većini država uglavnom otvorene. Neki učenici će se također vratiti na nastavu 4. maja.

Prema najnovijim podacima, Njemačka je imala 161.539 slučajeva koronavirusa, šesti najviši broj na svijetu, ali je njezina stopa smrtnosti od 77 na milijuna stanovnika značajno niža od Španije, najgore pogođene europske zemlje (236.899 slučajeva), gdje stopa smrtnosti iznosi 519 na milijona stanovnika.

Izvor: Konzerva.hr/Index.ba

 

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...