- Advertisement -

Njemačka i Rusija o BiH, zajednički interes na Balkanu

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock danas su razgovarali i o stanju u Bosni i Hercegovini.

U Ambasadi Rusije u Bosni i Hercegovini izdvojili su Lavrovovu poruku da se u Vijeću za implementaciju mira (PIC) treba odlučivati konsenzusom.

– Njemačka i Rusija imaju zajednički interes da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju. Mi smo, kao i Njemačka, članica PIC-a u skladu sa sporazumom sklopljenom u Daytonu. Zainteresovani smo za obnavljanje prakse konsenzusa u radu ovog važnog mehanizma – poručio je Lavrov tokom susreta s Baerbock u Rusiji.

Također u Rusiji jučer, 17. januara, razgovarao je s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Goranom Grlićem Radmanom. Tom prilikom je izjavio da “vide diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

Ministrica Baerbock je među onima koji insistiraju da Evropska unija treba sankcionisati one političare koji su odgovorni za krizu u Bosni i Hercegovini. Strani mediji prenose da je istakla da njena država neće odstupati od temeljnih vrijednosti u odnosima s Rusijom.

Pročitajte:  Sjedinjene Američke Države objavile nove sankcije protiv Rusije
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...