Njemačka izdvojila 6,5 miliona eura za kasarne i uniforme Oružanih snaga BiH

Preporučujemo

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u Sarajevu je primio vojnog izaslanika Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, pukovnika Franza Josefa Noltea, koji ga je informirao da je Vlada SR Njemačke u budžetu za 2024. godinu izdvojila 6,5 miliona eura za infrastrukturne projekte u Oružanim snagama BiH.

Kako je kazao pukovnik Nolte, u okviru tih 6,5 miliona eura, 1,5 milion će biti utrošen za nabavku terenskih uniformi za pripadnike Oružanih snaga BiH. Također, pored ovih već odobrenih sredstava, postoji mogućnost da SR Njemačka pomogne s još dodatnih milion eura, koji bi bio utrošen na infrastrukturne projekte u kasarni OSBiH u Pazariću. Sva navedana sredstava imaju za cilj poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika OSBiH na našim lokacijama, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

- -

Njemački vojni izaslanik se ministru Helezu zahvalio na gostoprimstvu prilikom posjete njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa našoj zemlji te ga pozvao u uzvratnu posjetu njemačkom kolegi Pistoriusu.

– Stalna podrška koju SR Njemačka pruža našoj zemlji učinila je da Bosna i Hercegovina i SR Njemačka postanu prijateljske zemlje u punom smislu te riječi – rekao je tim povodom ministar Helez.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...