Njemačka: Od 31. maja zabrana dizel vozila u Hamburgu

Preporučujemo

Vlasti u njemačkom gradu Hamburgu će zabraniti vozačima dizel automobila, koji najviše zagađuju životnu sredinu da koriste dva puta u gradu, iako je to mjera koju su Federalna vlada i autoindustrija željeli da izbjegnu.

Ova zabrana stupiće na snagu od 31. maja, a ograničenja će se odnositi na sva dizel vozila koja ne poštuju normu “Euro šest”, saopštili su iz gradskog odjeljenja za životnu sredinu.

Zabrana se najvećem dijelu odnosi na vozila, starija od 2015. godine, a odnosiće se na dva sektora od 1.600 i 580 metara na kojima su paneli već postavljeni, dok će od zabrane saobraćanja biti izuzeti lokalni stanovnici, kurirska vozila i hitna pomoć.

Ova mjera će povećati pritisak na njemačku vladu, koja je već kritikovana zbog bliskih odnosa sa proizvođačima automobila.

Berlin je odbio da uvede “plave vinjete”, nacionalni mehanizam koji bi omogućio sprovođenje kontrola u slučajevima zabrane saobraćanja, i više puta se izjasnio protiv ograničenja.

Vlada se zalaže za mere čiji efekti se ne vide odmah, poput uspostavljanja fonda od milijardu evra za pomoć gradovima da razviju mrežu gradskog prevoza ili povećaju broj električnih vozila.

Evropska komisija je prošle sedmice odlučila da šest članica EU, među kojima je i Njemačka, izvede pred Evropski sud zbog nepoštovanja propisa o kvalitetu vazduha.

Savezni administrativni sud u Lajpcigu je krajem februara potvrdio dvije sudske odluke koje Štutgartu i Dizeldorfu dozvoljavaju zabranu saobraćaja u cilju pročišćavanja vazduha.

U obrazloženju Suda piše da dizel vozila mogu biti “postepeno” uklonjena iz ta dva grada, počevši od najstarijih i imajući u vidu izuzetke, poput zanatlija i određenih grupa stanovništva.

Dizel vozila se smatraju najodgovornijim za zagađenje azotnim oksidima, koji dovode do respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...