Njemačka policija zadržala bivšeg predsjednika katalonske vlade na granici

Preporučujemo

Njemačka policija zadržala je bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta kada je automobilom prelazio iz Danske u Njemačku, rekao je njegov odvjetnik Jaume Alonso-Cuevillas za španjolsku novinsku agenciji EFE.

Španija traži Puigedmonta zbog pobune te organiziranja referenduma o nezavisnosti protivnog španjolskom ustavu i odluci suda, čime mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Bivši lider Katalonije, pokrajine na obali Sredozemnog mora, vraćao se iz Finske gdje je prošle sedmice boravio na poziv finskog zastupnika. Prema riječima tog zastupnika on je u petak napustio Finsku u pravcu Belgije na “neutvrđeni način”.

Finska policija je u subotu rekla kako je primila nalog iz Španije za njegovim hapšenjem, ali, kako ne zna gdje se on nalazi.

U petak je španski istražni sudac odobrio suđenje za 25 katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španije, među kojima je i Puigdemont.

U Kataloniji su u petak i subotu hiljade protestanata izašle na ulice s transparentima “Sloboda političkim zatvorenicima”. Španski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido rekao je da se nikoga ne progoni zbog političkih ideja već zbog kršenja zakona.

Nakon što je 27. oktobra u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje nezavisne republike Katalonije, španska vlada je preuzela direktno upravljanje pokrajinom sa 7,5 miliona stanovnika.

Puigdemont je zatim otišao u Belgiju gdje živi i od kuda vodi međunarodonu kampanju. Od tada je boravio u Danskoj, Švicarskoj i Finskoj. Španjolska je za njim raspisala europski uhidbeni nalog.

Najnovije

Erdogan: Radimo na uspostavi stabilnosti i prosperiteta na Balkanu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako njegova zemlja radi na uspostavi stabilnosti i prosperiteta...