Njemačka: Postoji mogućnost da je Gulenov pokret učestvovao u pokušaju puča

Preporučujemo

Vlada Njemačke je prvi put otvoreno govorila o ulozi terorističke organizacije FETO u pokušaju puča u Turskoj, 15. jula 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je na upit novinara AA navelo da ne mogu isključiti mogućnost da su članovi Gulenovog pokreta učestvovali u pokušaju puča.

“Na osnovu svih podataka koje posjedujemo, ne možemo isključiti mogućnost da su članovi Gulenovog pokreta učestvovali u pokušaju puča u Turskoj”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, šef njemačke vanjske obavještajne agencije (BND) Bruno Kahl nekoliko mjeseci nakon pokušaja puča novinarima je kazao kako još nije ubijeđen da iza pokušaja puča stoji FETO.

Njegova izjava je tada naišla na vrlo oštre reakcije Turske.

Ipak, njemački magazin “Der Spiegel” je ove sedmice naveo da njemačka vlada preispituje svoj stav o FETO-u te da ozbiljno shvaća upozorenja Turske po pitanju FETO-a.

U magazinu se navode i citati iz izvještaja koji je ambasada Njemačke u Ankari uputila Berlinu, a u kojima je istaknuto da je FETO dugo godina radio na infiltriranju u državne strukture, te da se radi o opasnoj strukturi koja podsjeća na organizovanu kriminalnu grupu.

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...