Njemačka promijenila stav: Ukrajinci će ipak dobiti tenkove koje su toliko tražili

Preporučujemo

Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je da u Ukrajinu pošalje tenkove “Leopard 2” i da to omogući i drugim zemljama, poput Poljske, dok postoji mogućnost da Amerika isporuči tenkove “Abrams”, piše njemački magazin “Spiegel”.

Glasnogovornik njemačkih vlasti odbio je komentirati ove navode.

Kako navodi list, odluka se odnosi na najmanje jednu četu tenkova “Leopard 2” koji će biti isporučeni iz zaliha Bundeswehra.

“Spiegel” navodi da druge zemlje, poput skandinavskih zemalja, namjeravaju slijediti primjer Njemačke i Kijevu isporučiti svoje tenkove “Leopard”.

Podsjećamo, riječ je o borbenom vozilu koji je u upotrebi od 1979. godine. U vožnji ima domet od 500 kilometara, a maksimalna brzina mu je 68 kilometara na sat. Ima top od 120 milimetara i dva laka mitraljeza.

Osim što ga koristi njemačka vojska, koristi se i u mnogim drugim državama. Koristio se na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Afganistanu i Siriji.

Protivnici isporuke tenkova su mišljenja da bi isporukom tenkova eskalirala umiješanost NATO-a u rat u Ukrajini, povećavajući rizik od širenja rata. Ukrajinci uvjeravaju da će tenkove koristiti samo unutar svojih granica. Pobornici isporuke ukazuju da je zapravo Moskva kriva za eskalaciju sukoba.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...