Njemačka recesija biće oštrija nego što se očekivalo

Preporučujemo

Njemačka ekonomija će ove godine pasti više nego što se ranije očekivalo, jer inflacija utiče na privatnu potrošnju, saopštio je Institut Ifo predstavljajući svoje prognoze.

„Njemačka privreda se veoma polako izvlači iz recesije“, rekao je Timo Volmerhauzer (Timo Wollmershaeuser), šef ekonomskih prognoza na Ifo institutu, prenosi Reuters.

Očekuje se da će njemački bruto domaći proizvod ove godine pasti za 0,4 odsto, više od 0,1 odsto koliko je Ifo prognozirao u martu. Ekonomski institut je,takođe,  smanjio prognoze za Njemačku u 2024. godini na 1,5 odsto rasta BDP-a, u odnosu na 1,7 procenata koliko je ranije očekivao.

„Kada uporedimo Njemačku sa našim glavnim trgovinskim partnerima, najmanje se očekuje da će ove zemlje ostvariti rast“, ​​rekao je Volmerhauzer. Ifo predviđa da će se BDP evrozone ove godine povećati za 0,6 odsto, a američki za 0,9 odsto.

Takođe, predviđa se da će inflacija polako opadati sa 6,9 odsto u 2022. godini na 5,8 odsto ove godine, na 2,1 odsto u 2024. godini. Ifo predviđa da će bazna inflacija porasti na šest odsto ove godine sa 4,9 odsto u prethodnoj, pre pada na tri procenta u 2024. godini.

Zbog inflacije, privatna potrošnja će ove godine pasti za 1,7 odsto, saopštio je ekonomski institut, dodajući da taj broj neće ponovo rasti do 2024. godine, kada se očekuje da će porasti za 2,2 odsto.

Ifo je, takođe, rekao da će broj nezaposlenih malo porasti 2023. godine, ali će stopa nezaposlenosti ostati nepromenjena od 2022. godine, na 5,3 odsto ove godine, i porasti na 5,5 odsto u 2024.godini.

Novo državno zaduživanje će pasti sa 106 milijardi evra (155,5 milijardi dolara) u 2022. na 69 milijardi evra ove godine i 27 milijardi evra sledeće godine, prema procenama Ifo institua

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...