Njemačka savezna banka uradila historijski potez: Kineska valuta od danas međunarodna

Preporučujemo

Njemačka savezna banka odlučila je uključiti kinesku valutu juan u međunarodne rezerve, izjavio je u ponedjeljak član odbora njemačke savezne banke Andreas Dombret, piše jutarnjih.hr.

“Danas mogu potvrditi da je njemačka savezna banka Bundesbank također odlučila uključiti kineski juan, ili renminbi, u svoje međunarodne rezerve”, kazao je Dombret u ponedjeljak u Hong Kongu sudionicima Azijskog finansijskog foruma.

- -

Europska centralna banka (ECB) je prošle godine u junu u juane prebacila rezerve u američkoj valuti u protuvrijednosti 500 miliona eura, podsjeća Reuters.

Takav potez centralne monetarne vlasti u zoni primjene zajedničke europske valute zrcalio je čestu upotrebu kineske valute u međunarodnim transakcijama, kao i važnost Kine kao jednog od najvećih trgovinskih partnera 19-člane eurozone.

U ponedjeljak je na međunarodnim deviznim tržištima pod utjecajem izjava dužnosnika Bundesbanka juan nakratko zabilježio najviše razine prema dolaru u protekle više od dvije godine.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...