Njemačka: Vakcinisani i oporavljeni građani izuzeti iz pandemijskih restrikcija

preporučujemo

Kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel i njihovi koalicijski partneri iz socijaldemokratske stranke potpisali su nacrt novih pravila, navodi se u pismu kancelarkinog ureda koje je dpa dobio na uvid u ponedjeljak.

Nova pravila uključuju veći pristup trgovinama i drugim uslugama, kao i izuzeće od noćnog policijskog sata i restrikcije privatnih kontakata.

Promjene takođe znače da bi oko osam posto populacije koja je potpuno vakcinisana i tri miliona koji su se oporavili trebali, na primjer, moći ući u prodavnice ili otići do frizera bez da imaju negativan nalaz.

Od njih se takođe neće tražiti karantin nakon povratka u Njemačku – osim ako nisu putovali u područje u kojem je virusna varijanta posebno raširena.

Međutim, i dalje će biti obavezni nositi masku na određenim javnim prostorima, kao i poštivati mjere fizičke distance.

Nekoliko od 16 njemačkih država već je počelo primjenjivati ​​dijelove novih propisa koji omogućavaju da se vakcinisane osobe smatraju ravnopravnima sa onima koji imaju negativan test na Covid.

Najnovije

U pet dana u Indiji se koronavirusom zarazilo 1,57 miliona ljudi

Indija je izvijestila o još jednom rekordnom dnevnom porastu slučajeva koronavirusa, s ukupno novih 1.57 miliona zaraženih od ponedjeljka,...