Njemačka vlada negirala navode o vanrednoj sjednici s EU posvećenoj migrantima

preporučujemo

Njemačka kancelarka Angela Merkel ne planira vanrednu sjednicu s ostalih nekoliko članica Evropske unije pogođenih migrantskom krizom, izjavio je u nedjelju vladin portparol, negirajući izvještaj visokotiražnih novina Bild.

– Nikakav vanredni samit EU nije planiran. Sazivanje takvog samita morala bi biti nadležnost insitucija (EU). Njemačka vlada očigledno održava rasprave u tom kontekstu s nekoliko raznih država članica i s Evropskom komisijom, izjavio je portparol.

Bild je u nedjeljnom izdanju javio da Merkel planira raspravljati o rješenjima za migrantsku krizu s Grčkom, Italijom, Austrijom i drugim zemljama uoči samita EU zakazanog za 28 i 29. juni, prenosi Oslobođenje.

Izvještaj je objavljen u jeku sporenja između Merkel i njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera oko njegovih planova da pooštri njemačku politiku prema graničnim kontrolama. Trenutni stav Merkel je da se traži rješenje na nivou EU i ona je pozvala na strpljenje, prenosi dpa.

Najnovije

U Kantonu Sarajevo 23 novozaraženih koronavirusom, nije bilo preminulih

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo, od testiranih 476 osoba, potvrđena su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od...