Njemačka: Vlasnicima dizelaša nude ugradnju nove opreme ili novo auto

Preporučujemo

Vlasnici starijih dizelskih automobila u njemačkim gradovima s izrazito zagađenim zrakom trebali bi biti u mogućnosti birati između poticaja za zamjenu vozila i ugradnje nove opreme, dogovor je vladajuće koalicije prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Nakon maratonskih noćnih pregovora kancelarka Angela Merkel i čelnici koalicijskih partnera njezinog CDU-a objavili su jutros da su postigli dogovor o metodi smanjenja zagađenja zraka u gradovima, koja neće uključiti nepopularnu zabranu vožnje.

- -

Prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid prije službene objave dogovora, njemački su proizvođači automobila pristali vlasnicima dizelskih automobila sa starijim standardima emisija Euro 4 i Euro 5 ponuditi program zamjene autombila.

Novi je standard emisije za dizelaše Euro 6, prenosi N1.

Koalicijski su partneri u dokumentu istaknuli da bi trenutno uvođenje takvih poticaja za kupnju omogućilo svim vlasnicima automobila sa standardima Euro 4 i 5 nabavu drugog vozila prije mogućeg uvođenja zabrane prometovanja vozila s višom razinom zagađenja.

U slučaju da vlasnici modela Euro 5 žele ugradnju savremene opreme, takozvanog sistema selektivne katalitičke redukcije (SCR), pod uvjetom da je to rješenje dostupno i prikladno, njemačka vlada očekuje od proizvođača automobila da pokriju troškove te mjere, stoji u dokumentu.

- -

Vlada će pak subvencionirati do 80 posto troškova ugradnje sustava SCR u dostavna vozila i kombije, stoji u dokumentu.

Od ukupno 46,5 miliona automobila na njemačkim cestama njih 3,1 milion dizelski su modeli sa standardom Euro 4, dok je onih sa standardom Euro 5 5,7 miliona.

Ako se kao referentna vrijednost uzme 2.400 eura po automobilu koliko je Volkswagen (VW) pristao izdvojiti za ugradnju suvremene opreme, računica pokazuje da bi ugradnja industriju mogla stajati do 13,7 milijardi eura kada se isključi 1,29 miliona komercijalnih vozila sa standardom Euro 5.

Veliki njemački proizvođači Volkswagen, Daimler i BMW nisu odmah komentirali sporazum vladajuće koalicije.

Francuski je Renault jutros objavio da vlasnicima starijih dizelskih vozila u Njemačkoj nudi poticaje u iznosu do 10 hiljade eura za zamjenu starih za novije, čišće automobile. Time je postao prvi strani proizvođač automobila koji je odlučio sudjelovati u njemačkim nastojanjima da se spriječi daljnje zagađenje zraka.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...