Njemačka zabrinuta za slobodu izražavanja i medija u RS

Preporučujemo

Savezna Republika Njemačka s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u Republici srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Ambasade.

“Kao pristupni kandidat u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina, a time i Republika Srpska se obavezala na evropske vrijednosti i zakone. To uključuje slobodu izražavanja i medija. Savezna Republika Njemačka zahtijeva jasno opredjeljenje svih nivoa vlasti i organa Bosne i Hercegovine za te vrijednosti i zakone, čije poštivanje predstavlja osnovni uslov za pristupanje EU”, kaže se usaopćenju.

“Prepreke za ograničavanje slobode izražavanja su s pravom izuzetno velike. Njemački sudovi s dobrim razlogom naglašavaju uvijek iznova da se posebno politički čelnici moraju nositi i sa žestokom kritikom. U cilju zaštite temeljnih prava neophodno je nezavisno, funkcionalno i pouzdano pravosuđe. U ovom trenutku Savezna Republika Njemačka, nažalost, još uvijek ne vidi da je u Bosni i Hercegovini dosljedno ispunjen ovaj opšti okvir”, zaključuju iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...