Njemačke vlasti potvrdile: Putin će biti uhapšen ako pokuša ući u zemlju

Preporučujemo

Njemački zvaničnici jasno su dali do znanja da namjeravaju sprovesti nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako se ukaže prilika na njihovom tlu.

U srijedu je berlinski najviši diplomata u Ukrajini postao posljednja njemačka osoba koja se obavezala na nalog ICC-a, koji je izdat prošle sedmice zbog ruskog premještanja hiljada ukrajinske djece na rusku teritoriju od početka invazije.

“Ako se Putin pojavi na njemačkoj teritoriji, biće sigurno uhapšen. To je jučer potvrdio i njemački ministar pravosuđa”, rekla je njemačka diplomatkinja Anka Feldhusen.

Kancelar Olaf Cholz također je izrazio svoju podršku nalogu, rekavši novinarima tokom prošlosedmične posjeta Japanu: “Niko nije iznad zakona.”

Nalog za hapšenje izdan je i za predsjedničkom sekretaricom za dječja prava Mariom Lvovom-Belovom, koja je tokom prošle godine javno vodila preseljenje ukrajinske djece u Rusiju. Ova odluka njemačkih vlasti se odnosi i na nju.

Prema tvrdnjama zvaničnog Kijeva, više od 16.000 ukrajinske djece odvedeno je u Rusiju od februara 2022. godine, kada je invazija i počela.

Najnovije

U Poljskoj održani protesti, pola miliona ljudi na ulicama

Pola miliona demonstranata se okupilo na ulicama Varšave u nedjelju 4. juna, kako navode predstavnici opozicije u Poljskoj koji...