Njemački ministar vanjskih poslova: Svim članicama EU-a jasno je koliko je Ankara bitan strateški partner

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je kako je svim zemljama članicama jasno koliko je Ankara bitan strateški partner za Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Maas je u intervjuu za dnevni list “Frankfurtr Allgemaine Zeitung” izjavio kako je Turska zainteresovana za popravak odnosa s EU-om te kako je njegova posjeta Turskoj bila jedna početna tačka u tom smjeru.

Na pitanje da li je Brisel zainteresovan da Turska ostvari novi napredak u pregovorima za članstvo u EU, Maas je kazao kako to zavisi od Turske.

“Svim zemljama članicama jasno je koliko je Ankara značajan strateški partner EU-a”; poručio je Maas

Naglasio je također kako je s Turskom potrebno ponovo voditi konstruktivne pregovore te kako su trenutno u pregovorima aktuelne i druge teme, poput Sirije.

Maas je naglasio kako ga brinu dešavanja u Siriji koja se tiču budućnosti naroda u ovoj zemlji. Kako je kazao, Rusija je na tom planu primarni faktor, ali i Turska bi svakako mogla odigrati vrlo značajnu ulogu.

Njemački ministar je na kraju kazao kako je bolna činjenica da se ne mogu spriječiti humanitarne katastrofe u Siriji te da se ulažu veliki diplomatski napori kako u Idlibu ne bi došlo do nove katastrofe.

Najnovije

Ambasada SAD u BiH o stavljanju Kajmaković na crnu listu: Vrijeme je da bh. pravosuđe očisti ispred svog praga

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija (OFAC) stavio na crnu listu tužiteljicu Tužilaštva Bosne...