Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena za jednostavno, ali genijalno otkriće

preporučujemo

Nobelovu nagradu za hemiju dobili su Benjamin List i David W.C. MacMillan, dva naučnika počastvovana za stvaranje genijalnog alata za izgradnju molekula koji je pomogao u razvoju novih lijekova i učinio hemiju zelenijom.

Par je u srijedu u Stockholmu u Švedskoj proglašen dobitnikom nagrada za razvoj asimetrične organokatalize.

– Njihova otkrića pokrenula su potpuno novi način razmišljanja o tome kako spojiti hemijske molekule – rekla je Pernilla Wittung-Stafshede, članica Nobelovog odbora za kemiju.

Dodala je da se ovaj novi set alata danas se naširoko koristi, na primjer u otkrivanju lijekova, te u proizvodnji finih hemikalija i da je već uveliko od koristi čovječanstvu.

List, njemački naučnik koji je profesor i direktor Instituta Max Planck za istraživanje ugljena, te hemičar rođen u Škotskoj MacMillan, sada profesor sa univerziteta u Princetonu sa sjedištem u SAD-u, radili su nezavisno jedan od drugog, ali dijele nagradu, treću Nobelovu nagradu koja će biti uručena ove sedmice.

Dva istraživača su 2000. godine otkrili treću vrstu katalizatora – supstancu koja izaziva hemijsku reakciju – zvanu asimetrična organokataliza. Naučnici su ranije vjerovali da postoje samo dvije vrste katalizatora: metali i enzimi. Enzimi sadrže stotine aminokiselina ili proteina, ali su pobjednici uspjeli pokazati da jedan organski molekul može djelovati kao katalizator, piše CNN.

Pročitajte:  Hemikalije u raznim proizvodima povezane su sa preranom smrću

– Ovaj koncept katalize je jednostavan koliko i genijalan, a činjenica je da su se mnogi zapitali zašto nismo razmišljali o tome ranije – rekao je Johan Aqvist, predsjednik Nobelovog komiteta za hemiju.

Novi katalizatori korišteni su na različite načine u posljednje dvije decenije, uključujući za stvaranje novih lijekova i izgradnju molekula koji hvataju svjetlost u solarnim ćelijama. Odbor im je pripisao zasluge što su “donijeli najveću korist čovječanstvu”.

Pročitajte:  Hemikalije u raznim proizvodima povezane su sa preranom smrću

Rad Lista i MacMillana pomogao je u razvoju lijeka za liječenje visokog krvnog pritiska i pojednostavljenju proizvodnje lijekova poput paroksetina (Seroxat), koji liječi depresiju, i oseltamivira – poznatijeg kao Tamiflu – koji se koristi za liječenje respiratornih infekcija.

– Nadam se da ću opravdati ovo priznanje i nastaviti otkrivati ​​nevjerojatne stvari – rekao je List novinarima nakon što je proglašen pobjednikom.

 

Najnovije

Rustemović o namjerama NSRS: Biti će poremećeno snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj BiH a pandemija corona virusa traje

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović povodom sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska...