Nova bura u Crnoj Gori zbog Otvorenog Balkana

Preporučujemo

Ministarka evropskih poslova Crne Gore podnijela je ostavku nakon što je njen resor preporučio da Crna Gora ne treba da donosi odluku o ulasku u Otvoreni Balkan, koji snažno podržava premijer Dritan Abazović.

Otvoreni Balkan, ideja čiji su tvorci predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama, ponovo je vruća tema u Crnoj Gori. Ulazak Crne Gore u tu regionalnu inicijativu podržava premijer Dritan Abazović, dok je Ministarstvo evropskih poslova u svojoj analizi preporučilo da Crna Gora ne treba da donosi odluku o tome. Čim je javno objavljena analiza, ministarka evropskih poslova Jovana Marović podnijela je ostavku.

Abazović kaže da bi za njega bilo krajnje neozbiljno da ova ostavka ima veze sa Otvorenim Balkanom, ali je tajming više nego indikativan. Uz to, premijer je kritikovao analizu koju je uradio resor Jovane Marović i ponovio da je za ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan.

„Ja zastupam regionalnu saradnju. Svi koji misle da treba da se zatvorimo i začaurimo, mislim da prave štetu državi”, poručio je Abazović.

Marović je, s druge strane, poručila da odlazi s funkcije jer ubrzanje evropskog puta Crne Gore nije moguće pošto političke partije ne mogu da se dogovore o rješavanju ključnih pitanja. Ona prethodno nije odgovorila na molbu DW da govori o tome treba li Crna Gora da uđe u Otvoreni Balkan.

Ranije je u više navrata poručivala da ta inicijativa ima smisla samo ako je u njoj svih 6 a ne samo 3 zemlje regiona (Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija). Prije par dana je kazala da Otvoreni Balkan gubi smisao ako se brzo ratifikuju nedavni sporazumi koje su potpisali lideri 6 država Zapadnog Balkana na samitu Berlinskog procesa, druge regionalne inicijative, koju je 2014. uspostavila tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel i koja uključuje sve zemlje regiona.

Zapadni Balkan treba da se fokusira na Berlinski proces i da u njega integriše dobre prakse iz Otvorenog Balkana”, smatra Marović.

Politička analitičarka Daliborka Uljarević za DW kaže da Otvoreni Balkan ne može da zamijeni Berlinski proces jer nije zasnovan na zakonodavstvu Evropske Unije niti je inkluzivan u dijelu da okuplja sve države regiona.

,,Njegova jedina prednost je u tome da je probudio zabrinutost prije svih Njemačke, ali i EU, i time uticao da se revitalizuje Berlinski process”, smatra Uljarević.

Nova prepucavanja oko Otvorenog Balkana

Priču o Otvorenom Balkanu ponovo je ove sedmice aktuelizovao potpredsednik Vlade i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković koji je kazao da vjeruje da će ova Vlada uvesti Crnu Goru u Otvoreni Balkan.

Ovo je ekonomsko pitanje koje će povećati i olakšati prevoz ljudi, kapitala, integrisaće se Zapadni Balkan, splasnuće međunacionalne i međuetničke tenzije i tako pomireni sigurno ćemo biti prve članice EU. Otvoreni Balkan nije suprotstavljen Berlinskom procesu, već je dopuna”, tvrdi Joković.

S druge strane, crnogorska opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) snažno se protivi ulasku zemlje u Otvoreni Balkan. Poručuju da je to projekat preko kojeg Vučić želi da ekonomski potčini Crnu Goru i zaustavi je na putu evropskih integracija. Tvrde i da Abazovićeva Vlada koja je pala u parlamentu prije 3 mjeseca, nema mandat da gura Crnu Goru ka Otvorenom Balkanu.

I Uljarević poručuje da ova Vlada nema legitimitet da donosi odluke tog karaktera, ali to ne znači i da to neće učiniti.

Najnovije

Djevojčica izbola nožem vršnjakinju

Jedanaestogodišnja djevojčica brutalno je napala svoju drugaricu iz razreda u školi u ruskom gradu Himki, nedaleko od Moskve, zadavši...