Nova evakuacija na Havajima: Lava kulja iz zemlje i guta kuće

Preporučujemo

Lava iz vulkana Kilauea na Havajima uništila je još četiri kuće u blizini naseljenog dijela Velikog otoka na kojem je već uništeno nekoliko objekata.

Okružni Sektor Havaja za civilnu odbranu izvjestio je u subotu da se erupcije iz pukotina zemlje nastavljaju u području Lanipunia Gardens što vodi do daljeg razlivanja lave.

- -

Zvaničnici kažu da je nekim stanovnicima rečeno da se pripreme za dobrovoljnu evakuaciju ukoliko glavni auto-put bude ugrožen.

U kratkoj erupciji koja se dogodila nekoliko sati ranije, vulkan Kilauea je izbacio oblak pepela do 2.133 metra u vis.

Oko 40 kuća izolovano je u novougroženoj oblasti kod mjesta Leilani Estejts i Lanipunija Gardens, u kojima je lava u protekle dvije nedelje već uništila 40 objekata, među kojima 26 kuća.

Zvaničnici su koristili helikoptere kako bi procjenili koliko ljudi se i dalje nalazi u oblasti kojoj preti ponovno izlivena lava, a tada su evakuisane četiri osobe.

- -

Havajska služba civilne odbrane saopštila je ranije da policija, vatrogasci i trupe Nacionalne garde obezbjeđuju zonu Velikog ostrva, a lokalne vlasti su pozvale stanovnike da se pripreme za potencijalne evakucije, prenosi radiosarajevo.

Vulkan na Velikom otoku eksplodirao je u četvrtak, pri čemu je, više stotina metara uvis, izbacio pepeo i kamenje.

Naučnici kažu da je to bila najsnažnija erupcija proteklih dana, iako je trajala svega nekoliko minuta, a dogodila se dvije sedmice nakon što je vulkan počeo da izbacuje lavu ka naseljima oko 40 kilometara istočno od kratera.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...