- Advertisement -

Nova nagrada bh. reditelja Dine Mustafića: Grand Prix za Dantonovu smrt

Preporučujemo

Predstava “Dantonova smrt” bh. reditelja Dine Mustafića i Albanskog nacionalnog pozorišta iz Skoplja, osvojila je Grand Prix nagradu na Panalbanskom festivalu koji je održan od 23. do 30. septembra u Tirani.

 Predstava je imala svoju premijernu izvedbu u maju ove godine, a nakon izuzetnog prijema gledatelja i kritike ovo je prvo festivalsko internacionalno gostovanje.

“Čast je dobiti nagradu za predstavu koja okuplja najbolje teatarske produkcije na albanskom jeziku. Teatar nema odgovore, ali ima sposobnost da postavi esencijalna pitanja. Ekonomska kriza ne jenjava, socijalne nepravde modus su života većine – neoliberalni kapitalizam bespoštedno gazi naše egzistencije ne ostavljajući nam izlaza, teror medija giljotinira nepoćudne, ali radikalne društvene promjene nema na vidiku. Sa ovom predstavom smo postavili pitanje: da li je revolucija danas uopće moguća?”, istakao je Mustafić.

Ove godine nakon 20 godina pauze obnovljen je najveći festival na kojem se natječu pozorišta koja tvore predstave na albanskom jeziku. U 8 dana Festival je okupio 14 albanskih pozorišta iz Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Sindikalisti: Ili povećanje minimalne plaće ili protesti u septembru

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine iznio je optužbe na račun federalnog premijera Fadila Novalića, kazavši...