Nova optužnica u Pravdi: Pomagala sutkinji u zloupotrebi položaja

Preporučujemo

Tužilaštvo KS-a je, nastavljajući rad na predmetu Pravda, podiglo optužnicu protiv Sejde Filipović zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Ona se tereti da je od početka 2009. do kraja 2016. godine, a u sklopu organizirane grupe kojom je rukovodio već optuženi Alija Delimustafić, sudjelovala u fingiranim parničnim postupcima pred Općinskim sudom u Sarajevu i prevarom zaključivala ugovore o kupoprodaji nekretnina na području Kantona Sarajevo.

- -

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, a iz Tužilaštva KS-a podsjećaju da su Sejdi Filipović već ranije određene mjere zabrane.

Kako saznajemo, optužena Filipović je, inače, rodica bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić, protiv koje je Tužilaštvo KS-a optužnicu podiglo u januaru ove godine.

Sejda Filipović je, saznajemo, Lejli Fazlagić pomagala da zloupotrijebi položaj u parničnim postupcima.

Što se tiče Fazlagićke ona se od 2016. nalazi u Hrvatskoj, a još se čeka na potez hrvatskog ministra pravde da potpiše njeno izručenje bh. vlastima.

- -

Inače, u predmetu Pravda do sada je optuženo 39 osoba (ne računajući Filipović, op.a.) i osam firmi, a statusna konferencija je zakazana za 20. april kada bi se stranke u postupku trebale dogovoriti o dinamici i toku suđenja, piše Oslobođenje.

Najnovije

Kako su političke veze oblikovale Goloba, i kako je Slovenija postala dio ‘srpskog sveta’

U zadnjih nekoliko mjeseci, slovenački politički pejzaž potresa priča koja osvjetljava kako se premijer Robert Golob, posljedično utjecaju političkih...