Nova školska godina u Federaciji BiH počinje 3. septembra

Preporučujemo

Nova školska 2018/2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala bi početi u ponedjeljak, 3. septembra, saopćeno je iz federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.

„Vjerujem da su u svim kantonima ispunjeni potrebni uvjeti i da će nova školska godina u cijeloj Federaciji BiH početi na vrijeme. Tim povodom, svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima“, izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović koja je posebno čestitala i poželjela dobrodošlicu prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan.

- -

Podsjetila je da je federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke još u aprilu sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja u FBiH potpisalo ugovore o finansiranju nabavke besplatnih udžbenika, za što je u budžetu za ovu godinu osiguralo 560 hiljada KM.

Kantonalna ministarstva su bila dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju peti razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola sa područja svog kantona, i to najkasnije sedam dana prije početak školske 2018/2019. godine.

Udžbenike su bila dužna nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, a isti, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u BiH. Inače, u proteklom trogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 1.850.000,00 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 276.244 besplatnih udžbenika za 43.178 učenika.

Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Čovićeva televizija ugostila Tuđmanovog savjetnika: “BiH treba ustavno-pravno preustrojiti s tri federalne jedinice!”

"BiH treba ustavno-pravno preustrojiti s tri diskontinuirane federalne jedinice“, rekao je ratni savjetnik Franje Tuđmana Bosiljko Mišetić u emisiji...