Nova suspenzija za tužiteljicu Dianu Kajmaković

Preporučujemo

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) ponovno je suspendovalo državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković do okončanja krivične istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saznaje Detektor.

Nakon što je Ured disciplinskog tužioca podnio novi zahtjev za privremeno udaljenje Kajmaković, jer je pokrenuta istraga u krivičnom postupku, VSTV je donio novu odluku o suspenziji. Prethodnom odlukom Kajmaković je bila udaljena od vršenja dužnosti zbog vođenja disciplinskog postupka protiv nje.

- -

“Odlučujući o navedenom zahtjevu, odlukom Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH Diana Kajmaković je privremeno udaljena od vršenja dužnosti, počev od 21. marta 2024. godine, pa do okončanja krivične istrage po Naredbi o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, naveli su za Detektor iz VSTV-a.

Donošenjem ove odluke VSTV-a prestala je privremena mjera udaljenja koja je važila do okončanja disciplinskog postupka, a koji je završen premještanjem Kajmaković s pozicije zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Kajmaković je u konačnici proglašena odgovornom da je počinila disciplinski prekršaj “korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”.

Prema ranijem saopćenju, Kajmaković je proglašena odgovornom i što je – znajući da se provjere navoda u tužilačkom predmetu odnose na provjere komunikacijâ kriminogenih lica iz predmeta “Sky aplikacije” u odnosu na nju – zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta, te na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu dobijanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne.

- -

Sjedinjene Američke Države su u decembru 2023. zabranile Kajmaković ulaz u zemlju, a ranije su joj iz iste države uvedene sankcije, o čemu je Detektor izvijestio.

Najnovije

Zelenski pozvao da se ulože svi napori da se spriječi dalja eskalacija na Bliskom istoku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentarisao je sinoćnji napad Irana na Izrael kazavši kako takve akcije, poput onih Rusije, prijete...