Novalić: Najgore vrijeme je iza nas

Preporučujemo

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, sastali su se danas u Sarajevu sa vanrednim povjerenikom za “Agrokor” Fabrisom Peruškom i njegovim saradnicima, radi razmatranja trenutnog stanja u sistemu “Agrokora”.

Povjerenik Agrokora informisao je prisutne da se uspješno provodi nagodba oko preuzimanja Agrokora od strane povjerioca, te da se potpuna implementacija preuzimanja očekuje nakon rješavanja dostavljenih žalbenih zahtjeva Vrhovnom trgovačkom sudu, do kraja 2018.godine.

- -

Kada je u pitanju poslovanje u BiH, u proteklom periodu, uspješno je izvršeno restrukturiranje kompanija i što je po ocijeni ministra Šarovića veoma važno – zaustavljen je proces gubitka radnih mjesta.

 “Odliv radne snage limitiran je na maksimalno 10% a stanje sa izmirivanjem obaveza prema dobavljačima je zadovoljavajuće, posebno kada je u pitanju „Merkator“. Ukupan prihod Konzuma u prošloj godini očekivano je bio manji za 5%”, istakao je ministar Šarović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zaključio je da se cijeli sistem poslovanja bh. kompanija iz sistema „Agrokor“ stabilizovao i naglasio da “najgore vrijeme je iza nas”.

Buduće poslovanje Agrokora biće zasnovano na tri stuba: trgovini, prehrambenoj industriji i poljoprivredi a fokus je na jačanju tržišnog udjela i rezultatima poslovanja, što je posebno značajno ako se zna da su kompanije u okviru Agrokora, sa 6,5 milijardi EUR-a godišnjeg prometa i 50.000 zaposlenih u zemljama regiona, značajan faktor tržišne stabilnosti i razvoja ukupne ekonomije.

Najnovije

Više od 40 zemalja traži međunarodnu istragu smrti Navalnog

Ukupno 43 zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i Veliku Britaniju uputile su u ponedjeljak zajednički apel...