Novalić: Nova radna mjesta se otvaraju svakodnevno

Preporučujemo

Reforma tržišta rada predstavlja jedan od prioriteta Vlade Federacije – izjavio je federalni premijer Fadil Novalić na početku konferencije Savremeni izazovi na tržištu rada, koju je organizovao Federalni zavod za zapošljavanje.

Novalić je podsjetio da su na početku njihovog mandata krenuli u izradu novog Zakona o radu, dodajući da je to sigurno najveća i najtemeljitija reforma ove oblasti u istoriji naše zemlje.

- -

– Iako je tokom samog usvajanja tog zakona bilo puno nepotrebnog politikanstva i nerazumijevanja, uspjeli smo pružiti veću sigurnost radnicima, ali i veću slobodu poslodavcima, kazao je Novalić.

Zatim su, kako je dodao, krenuli u izgradnju boljeg poslovnog ambijenta, napominjući da u BiH ništa nije jednostavno, pa ni ova vrsta reforme.

– Uradili smo ipak dosta toga što dokazuju brojevi. Nova radna mjesta se otvaraju svakodnevno i njihov broj je u stalnom porastu. Od početka mog mandata do danas uspjeli smo otvoriti 38.135 radnih mjesta i sva ta radna mjesta otvorena su u realnom sektoru. Najveći broj njih u malim obrtima, ali ne nedostaje ni velikih investicija, dodao je Novalić.

Naveo je da su rezultati vidljivi, čak i onima koji su početkom 2015. bili skeptični prema tim ambicioznim planovima, piše Oslobođenje.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...