Novalić odgovorio Bajramoviću: Politizacija neće pomoći radnicima Željezare

Preporučujemo

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je javni odgovor na pismo koje mu je danas uputio predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, a vezano za stanje u Željezari Zenica.

U odgovoru federalnog premijera naglašava se da je o stanju u ovoj kompaniji javnost već upoznata, o čemu su on lično i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić govorili već više puta u medijima.

- -

Premijer Novalić dalje navodi da su se predstavnici Vlade FBiH oko 30 puta susreli s radnicima ove zeničke kompanije, te da je s njihovim sindikatom postignut sporazum o načinu rješavanja njihovih problema.

“Vlada FBiH se u potpunosti pridržava postignutog dogovora koji ima za cilj osigurati isplatu potraživanja radnika i stvaranje uvjeta za uspješnije poslovanje ovog preduzeća”, kaže se u pismu federalnog premijera.

Federalna vlada je na sjednicama, dodaje se u pismu, četiri puta razmatrala informacije o poduzetim mjerama i načinima njihove realizacije, što je učinjeno i na današnjoj sjednici.

“Součena s brojnim dezinformacijama i politizacijama slučaja radnika Željezare, koji zaslužuju da njihov problem bude riješen, na čemu radimo, Federalna vlada je dala nalog Finansijskoj policiji Federacije BiH da uđe u ovu kompaniju i izvijesti je o utvrđenom stanju.

- -

Zato bih Vas zamolio da se suzdržite od politiziranja sudbine ovih radnika, što njima najviše šteti, i pozivam da se pridružite naporima za rješavanje ovog problema, što je moguće isključivo u okviru zakona, drugih propisa i institucija sistema”, kaže se na kraju odgovora premijera Federacije BiH Fadila Novalića predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetu Bajramoviću, stoji u Novalićevom odgovoru.

(Index.ba)

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...