Novalić razgovarao sa predsjednikom Privredne komore Koruške: Trgovinska razmjena sa Austrijom dostigla skoro milijardu eura

Preporučujemo

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu delegaciju privrednika iz Austrije na čelu s predsjednikom Privredne komore Koruške  Jurgenom Mandlom. Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer i predstavnici Trgovinskog odjela Ambasade Austrije  u BiH.

Obostrano je istaknuto da odnosi BiH i Austrije  imaju dugu tradiciju i da su u stalnom usponu, posebno u bankarskom i sektoru osiguranja, te u oblasti proizvodnje cementa.

Trgovinska razmjena dostigla je gotovo milijardu eura i ima tendenciju rasta. Austrija je do 31.12.2017. godine na bh. tržište investirala ukupno 1,894 milijardi konvertibilnih maraka ili 22,85 posto ukupnih ulaganja i po tome je drugi najveći strani ulagač u BiH.

“Austrijske, a posebno firme iz Koruške, imaju jako izražen interes za saradnju s Bosnom i Hercegovinom, posebno u oblasti proizvodnje”, rekao je Mandl, istakavši da je u BiH ovih dana učestvovao na poslovnim susretim predstavnika 14 austrijskih kompanija s bh. privrednicima.

Naglasio je da su austrijski privrednici zainteresirani i da dio svoje proizvodnje prebace u našu zemlju.

Federalni premijer je istakao da su privrednici iz ove zemlje dobrodošli na naše tržište i da će bh. vlasti učiniti sve da im omoguće što uspješnije poslovanje.

“U Vladi Federacije BiH imamo poseban odjel koji se bavi korporativnim poslovima i tu vam možemo pomoći da vaše inicijative za nastavak i poboljšanje saradnje budu što prije realizirane”, rekao je premijer Novalić

Posebna pažnja je posvećena oblasti obrazovanja mladih i stručnih kadrova koji nedostaju i evropskom i našem tržištu. Naglašena je potreba uspostavljanja saradnje u ovoj oblasti, posebno u oblasti dualnog obrazovanja kakvo imaju razvijene evropske zemlje, među kojima je i Austrija.

Premijer Novalić je istakao neophodnost reforme školskog sistema koji sada ne daje kvalifikovanu radnu snagu kakva je potrebna bh. privredi.  Zamolio je austrijske partnere da se na državnom nivou uključe u pilot-projekt uvođenja dualnog obrazovanja u BiH koji je, zajedno s federalnim vlastima pokrenuo Razvojni projekt Ujedinjenih nacija (UNDP) s ciljem obrazovanja radne snage koja će biti prilagođena savremenim tehnološkim promjenama i zahtjevima.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...