Novaliću stidiš li se: Radnici Fabrike duhana Sarajevo 1.Maj dočekuju na birou

Preporučujemo

Prije tačno mjesec s radom je prestala Fabrika duhana Sarajevo (FDS). Stavljen je ključ u bravu, a radnici s papirima otišli su da se prijave na biro rada, jer gašenjem fabrike koja je postojala više od 140 godina, ostali su bez posla. 
 
Mjesec je dug, ali ni jedan dan premijer Vlade Federacije BiH, koji se smatra najodgovornijim za gašanje ovog giganta, nije osjetio za obavezu da pojasni kako je preduzeće koje ni u ratu nije stalo s radom, sada ugašeno, kao da nikada nije ni postojalo. 
 
Nije, jer upravo je su za vrijeme njegove vlade prodate dionica državnog preduzeća.  Podsjetimo, firma Adriatic Investments, sa sjedištem u Beču koja je sarađivala s gigantom British American Tobacco (BAT), od vlade Federacije BiH 2016.godine kupila je paket od 39,9 posto dionica po cijeni od oko 42 miliona maraka. Tada je od FDS-a formirana nova firma pod nazivom Badeco Adria. Spornom prodajom, po Novalićevoj cijeni, Vlada i mali dioničari koji su imali dionica skoro kao Vlada oštećeni su za višemilionske iznose. 
 
Zbog toga je znešto više od pet godina nestalo je preduzeće koje je radilo 142 godine, hranilo brojne generacije, na hiljade porodica, iškolovalo na desetine vrsnih inžinjera, doktora, pravnika, ekonomista… Jer, od svog osnivanja Fabrika je bila među najprofitabilnijim preduzećima u Bosni i Hercegovini i zapošljavala je čak 3.000 radnika.
 
Gašenjem ove fabrike u Bosni i Hercegovini nestaje i cjelokupna duhanska industrija. Istovremeno, nestaje i uzgoj duhana koji je nekada bio tradicionalna poljoprivredna kultura u pojedinim dijelovima Bosne i Herecgovine.
 
Ovaj 1.Maj već sada bivši radnici FDS dočekuju bez posla. Nije im do slavlja. 
 
Njima je jedina želja da se vrate na posao, da svojim porodicama osiguraju hranu, da barem nisu gladni. Samo je pitanje kako, jer su neki pred penziju, a mašine su ugašene 31.marta. 
 

Najnovije

Ukrajinci gube sve više zapadnih tenkova, a nedostatak artiljerije ih tjera da se bore iz blizine

Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdivke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila...