Nove cijene: Gorivo sve skuplje i u FBiH

preporučujemo

Dok Republika Hrvatska danas ponovo obara rekord novim povećanjima cijene litra goriva te doseže cijenu litra dizela 1,5 eura, N1 je tražio informacije kava je sutuacija sa mogućim povećanjima u Fereraciji Bosne i Hercegovine.

„U Federalno ministarstvo trgovine od početka ove sedmice do danas je pristiglo ukupno 205 obavijesti o promjeni cijena i marži i to se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litru“, saopštili su za N1 iz ovog ministarstva.

Federalni ministar trgovine je u skladu sa Zakonom o kontroli cijena donio Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži, radi evidentiranja i praćenja, rečeno nam je iz ministarstva trgovine Federacije BiH.

„Trenutne prosječne maloprodajne cijene po litri naftnih derivata do danas, 12.oktobra 2021. godine u Federaciji BiH su : za Premium bezolovni benzin 95 – 2,32 KM i za DIZEL – 2,27 KM.“, saopštili su za N1 iz ministarstva trgovine FBiH

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Ovom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko, naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata, rekli su za N1 u Sektoru za cijene i analizu tržišta ovog ministarstva.

Iz ovog sektora ministarstva su naglasili da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Iako je i dalje u Bosni i Hercegovini cijena litre goriva najniža u regiji, podsjetimo, prema Eurostatu-statističkom uredu Evropske unije, početkom ove godine, najavljen je porast stope godišnje inflacije za prošli mjesec.

Tako je  godišnja inflacija u eurozoni u septembru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine  3,4%.

 

 

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...