Nove cijene naknada za legalizaciju u Podgorici

Preporučujemo

Na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada, usvojena je Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte.

Amandmanom gradonačelnika Podgorice Slavoljub Stijepović, prvobitni iznosi naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta umanjeni su u startu za 30 odsto za objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 i stambene objekte do 500 m2.

- -

“U skladu sa tim, nove cijene po m2 iznose u zoni IA 99,09 eura, u I zoni 95,67 eura, u zoni III 68,34 eura, u zoni IV 44,42 eura, u zoni V 34,16 eura, dok se za zonu VI ne plaća naknada”, saopštili su iz Glavnog grada.

Na ovo startno umanjenje,  Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte za jednokratno plaćanje, koje podrazumijeva plaćanje naknade u cjelokupnom iznosu u roku od 15 dana od dana zaključivanja ugovora, vlasnik ima pravo na umanjenje od dodatnih 15 odsto od vrijednosti naknade.

“Na to umanjenje, dodatno se obračunava umanjenje od 25 odsto za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 ukupne neto površine. Za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2, dodatno umanjenje je 20 odsto”, objašnjavaju oni.

Popusti su, kako naglašavaju iz Glavnog grada, predviđeni i za vlasnike koji se odluče za plaćanje naknade u jednakim mjesečnim ratama.

- -

“Za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 dodatno umanjenje je 30 odsto obračunate komunalne naknade, a za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2 umanjenje je 25 odsto”, navode oni.

Sa svim umanjenjima naknada za bespravnu gradnju u zoni V, gdje je procijenjeno da postoji najveći broj nelegalno sagrađenih objekata, za gotovinsko plaćanje, za objekat osnovnog stanovanja od 100 m2 iznosi 2.101. eura.

“Mogućnost otplate je 20 godina. Sredstva prikupljena putem legalizacije biće uložena u rješavanje komunalne infrastrukture na područjima gdje žive nelegalni graditelji kako bi se na taj način stvorila adekvatna infrastruktura, u skladu sa projektnom dokumentacijom”, zaključuju iz Glavnog grada.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...